Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017

Μητροπολίτης Φιλάρετος: «Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε ποτέ στη Μόσχα»

Σχετικά άμεση ήταν η αντίδραση της μη κανονικού Πατριαρχείου Ουκρανίας, μετά τις χθεσινές αναφορές τοπικών μέσων περί δήλωσης μεταμέλειας και συγγνώμης από τον Μητροπολίτη Φιλάρετο.
Όπως δηλώνει στο 112 Ukraine TV channel, ο επικεφαλής του «Πατριαρχείου Κιέβου» Φιλάρετος «η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα επιστρέψει ποτέ στο Πατριαρχείο Μόσχας», εξηγώντας την πρόσφατη επιστολή του προς τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
«Θέλω να δηλώσω στη Ρωσική Εκκλησία πως η Ουκρανική Εκκλησία δεν θα επιστρέψει ποτέ στο Πατριαρχείο Μόσχας. Όπως έχουν το δικό τους κράτος, έτσι κι εμείς έχουμε το δικό μας κράτος. Δεν θα υπάρξει ποτέ επιστροφή. Στο ουκρανικό κράτος υπάρχει ένα αποστολικό δικαίωμα, ο λαός πρέπει να έχει δικό του επίσκοπο», δήλωσε ο Μητροπολίτης Φιλάρετος.
Εξήγησε επίσης ότι στην πρόσφατη επιστολή του προς τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν ζήτησε συγνώμη.
«Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά – δεν υπάρχει καμιά μετάνοια που επέλεξα το μονοπάτι της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ποτέ δεν μετάνιωσα δεν θα το μετανιώσω ποτέ. Ο Θεός μας έδωσε το κράτος.» δήλωσε ο Μητροπολίτης Φιλάρετος.
Ο επικεφαλής του «Πατριαρχείου Κιέβου» Φιλάρετος εξέδωσε την επιστολή, προς τους ομολόγους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να συμφιλιωθούν – για χάρη της ειρήνης μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών και στις δύο χώρες. Ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος κυκλοφόρησε το αντίγραφο της επιστολής στο Facebook.
«Στην επιθυμία μου να σταματήσω τον χωρισμό και τη διαφωνία μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών. Για να αποκατασταθεί η κοινωνία της προσευχής, που είναι ο τρόπος που υποτίθεται ότι είναι με την ιερή αποστολική εκκλησία των Ηνωμένων Πολιτειών. να επανακτήσει την κληρονομική ειρήνη μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών και τη συμφιλίωση των εθνών – απευθύνομαι σε σας, προτρέποντας να λάβουν τις αντίστοιχες αποφάσεις, οι οποίες θα έθεταν τέρμα στη συνεχιζόμενη αντιπολίτευση», αναφέρει το γράμμα.
Πάντως όπως αναφέρει η Interfax-Religion «στόχος του Πατριαρχείου Κιέβου είναι η αυτοκεφαλεία». Μάλιστα όπως αναφέρει το «Πατριαρχείου Κιέβου» είναι έτοιμο να ξεκινήσει διάλογο με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για την αυτοκέφαλη της, αλλά αν η Μόσχα αρνηθεί θα λύσει αυτό το ζήτημα με την Κωνσταντινούπολη, είπε ο Μητροπολίτης Φιλάρετος.
Μάλιστα όπως δηλώνει «Ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία είναι ένα κανονικό έδαφος της Κωνσταντινούπολης».
«Αν η Μόσχα δεν θέλει να διεξάγει διαπραγματεύσεις μαζί μας για μια αυτοκέφαλη εκκλησία, θα έχουμε διαπραγματεύσεις με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Η αυτοκέφαλη είναι ο στόχος μας»δήλωσε ο Φιλάρετος.