Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017

Αυτοκρατορική «φιέστα» πασών των Ρωσιών

Επίδειξη ισχύος από το πατριαρχείο Μόσχας! Αρνήθηκαν Αθήνα και Φανάρι την πρόσκληση
Αντώνης Τριανταφύλλου
Με φαραωνικές εκδηλώσεις σε μια -άνευ προηγουμένου- προσπάθεια επίδειξης πυγμής και οικονομικής ευρωστίας η Εκκλησία στη Ρωσία γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ανασύσταση του θεσμού της πατριαρχίας.
Επίκεντρο αποτέλεσε η Μόσχα, ενώ σημαίνον πρόσωπο, που γύρω του φάνηκε ότι είχαν στηθεί όλες οι εκδηλώσεις, ήταν ο Πατριάρχης Κύριλλος. Επιπλέον ορισμένοι Ρώσοι παράγοντες συνέκριναν την καλά σκηνοθετημένη παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν με αυτήν των βυζαντινών αυτοκρατόρων στις Οικουμενικές Συνόδους, φέρνοντας αυθόρμητα στη μνήμη όσων γνωρίζουν τη γενική και εκκλησιαστική ιστορία τους παλιούς συνειρμούς και τη στρεβλή αντίληψη που καλλιεργούνταν στην τσαρική Ρωσία περί «τρίτης Ρώμης».
Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος στην ομιλία του φρόντισε να εμφανιστεί ως προστάτης όλων των διωκόμενων χριστιανών, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Καλούμαστε με θάρρος και με συνέπεια να υπερασπίζουμε τις χριστιανικές αξίες, οι οποίες σήμερα εξοβελίζονται από τη ζωή πολλών λαών. Το παράδειγμα των πρωτοχριστιανικών κοινοτήτων μάς ωθεί να φροντίζουμε εκείνους τους ορθοδόξους χριστιανούς οι οποίοι είναι εμπερίστατοι ή πλήττονται από τον πόλεμο ή την τρομοκρατία».
Το πομπώδες μεγαλείο -κατά ορισμένους επικριτές- σε βαθμό υπερβολής, η επίδειξη πλούτου και η προσήλωση στην αριθμητική ισχύ κάθε μορφής είναι ένα ιδίωμα του ρωσικού πολιτισμού από το οποίο δεν εξαιρείται ούτε η Εκκλησία της Μόσχας. Χρυσοποίκιλτα άμφια, πατριαρχικά συλλείτουργα, πανάκριβα αλλά και ανεκτίμητης ιστορικής και συμβολικής αξίας δώρα, λαμπρές εκδηλώσεις σε ναούς και μοναστήρια, λουκούλλεια δείπνα στους εκατοντάδες προσκεκλημένους από όλη την ορθοδοξία κυριάρχησαν τις προηγούμενες ημέρες και αποτυπώθηκαν σε επίσημες φωτογραφίες, ακόμα και σε... selfies στα social media.
Σε μια επίδειξη δύναμης και χρήματος το Πατριαρχείο Μόσχας προσκάλεσε όλους τους ορθόδοξους προκαθημένους. Θετικά απάντησαν όλοι πλην του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου. Τη ρωσική πρωτεύουσα επισκέφθηκαν οι προκαθήμενοι των παλαίφατων Πατριαρχείων Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’, Αντιοχείας Ιωάννης Ι’ και Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’, οι Πατριάρχες Σερβίας Ειρηναίος και Ρουμανίας Δανιήλ, αντιπροσωπίες από τη Βουλγαρία και τη Γεωργία, οι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου Χρυσόστομος και Τιράνων Αναστάσιος και εκατοντάδες επίσκοποι.
Αίσθηση προκάλεσε και το μέγεθος του θρόνου του Πατριάρχη Μόσχας, που ήταν ψηλότερος από αυτούς των άλλων προκαθημένων, παραπέμποντας συνειρμικά στην οργάνωση της Πανορθόδοξης Συνόδου, όπου ο Κύριλλος είχε διατυπώσει ανησυχία για τη χωροταξία και για το αν το κάθισμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου θα βρισκόταν ψηλότερα από τα υπόλοιπα.