Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017

Γιατί το Πατριαρχείο πουλούσε συνέχεια γη στο Ισραήλ;

Το σχέδιο των Εβραίων για ανακατάληψης της ιερής πόλης, το αυριανό διάγγελμα Τραμπ και ο Τρίτος Ναός του Σολομώντα
Πριν λίγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν. Τραμπ, ενημέρωσε τον Μ. Αμπάς και τον Βασιλιά της Ιορδανίας ότι μεταφέρει την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ γεγονός που σημαίνει την αναγνώριση της ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ και την απαρχή εφαρμογής των επερχόμενων γεγονότων που προφήτευσαν οι Άγιοι της ορθοδοξίας.
Όλα αυτά αποτελούν ένα μέρος μόνο του ύπουλου και υποχθόνιου σχεδίου του Ισραήλ, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την εξαγορά ολόκληρης της ιδιοκτησίας του πατριαρχείου Ιεροσολύμων, με σκοπό τον εξοβελισμό των Ελλήνων από τους Αγίους Τόπους καθώς και των Παλαιστινίων που θέλουν την Α.Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας τους στο μελλοντικό κράτος τους.
Οι μυστικές διαπραγματεύσεις πώλησης ακινήτων του ελληνορθόδοξου πατριαρχείου στους Αγίους Τόπους, η οποία  είναι μία από τις πιο ισχυρές και αρχαίες εκκλησίες της Ιερουσαλήμ φέρνει στο προσκήνιο σχέδιο «ανακατάληψης» της ιερής πόλης από τους Εβραίους μετά από χιλιάδες χρόνια και γιγάντωση των σχεδίων τους για τις προετοιμασίες του «επερχόμενου δικού τους Μεσσία».
Σκοπός τους η περάτωση των σχεδίων ανακήρυξης της ιερής πόλης του χριστιανισμού ως επίσημης πρωτεύουσας του κράτους και παράλληλα την δημιουργία του αποκαλούμενου Τρίτου ναού του Σολομώντα, για να εκπληρωθούν οι «εβραϊκές προφητείες» για ένα Μεγάλο Ισραήλ.    
Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος γης στο Ισραήλ, μετά την ισραηλινή κυβέρνηση.
Στην παλαιά πόλη του Ιερουσαλήμ, που αποτελεί τον  ιστορικό πυρήνα, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει το πατριαρχείο Ιεροσολύμων  με κορωνίδα τον ιερό τάφο, που φιλοξενεί τον μέρος που τάφηκε ο Ιησούς Χριστός πριν αναστηθεί.
Το πατριαρχείο διαθέτει επίσης εδάφη σε όλη την Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη.
Τα  τελευταία χρόνια, οι ελληνορθόδοξοι ηγέτες του πατριαρχείου ενεπλάκησαν σε πώληση αθόρυβα πολλών ακινήτων σε ανώνυμους επενδυτές.
Αυτοί φέρονται να είναι κατά πλειοψηφία Ισραηλινοί «επιχειρηματίες».
Αυτές οι συναλλαγές αύξησαν τον πανικό μεταξύ των Ισραηλινών κατοίκων των οποίων διαμερίσματα είναι χτισμένα σε γη του Πατριαρχείου ενώ οδήγησαν και σε αυξανόμενη δημόσια διαμαρτυρία πολλούς Παλαιστινίους που είναι ενεργά μέλη της ελληνορθόδοξης εκκλησίας.
Το Πατριαρχείο κυριαρχείται από Έλληνες πολίτες, αλλά το ποίμνιο είναι σε μεγάλο βαθμό Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους ανησυχούν βαθιά για τις πιθανές επιπτώσεις στην προσπάθειά τους για ανεξαρτησία.
«Ανησυχούμε για αυτές τις  πράξεις  της εκκλησίας. Η ιδιοκτησία της μειώνεται  χρόνο με το χρόνο», δήλωσε ο Hanna Amireh, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος υπεύθυνος για εκκλησιαστικές υποθέσεις.
«Αυτό είναι μέρος της γης μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν θέλουμε να πωληθεί αυτή η γη… στον εχθρό μας», τόνισε ο ίδιος.
Το ζήτημα της ιδιοκτησίας γης πλήττει τον πυρήνα του ισραηλο-παλαιστινιακού ζητήματος έχοντας προκαλέσει πολλούς  πολέμους στο παρελθόν .
Σε ένα τέτοιο πόλεμο το Ισραήλ κατέλαβε την ανατολική Ιερουσαλήμ, της οποίας τα ιερά εδάφη  περιλαμβάνουν την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, το τζαμί Al-Aqsa και το Δυτικό Τείχος το 1967.
Οι Παλαιστίνιοι απαιτούν αυτό το τμήμα της πόλης ως πρωτεύουσα του μελλοντικού δικού τους ανεξάρτητου κράτους.
Οι διαφορές σχετικά με την πώληση γης ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία και αφορούσε την Πύλη Γιάφα, την  πιο σημαντική είσοδο στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου πλήθη προσκυνητών διέρχονταν στο δρόμο τους για τα πιο σεβαστά θρησκευτικά μνημεία της πόλης.
Ακριβώς μέσα στην πύλη υπάρχουν δύο ξενοδοχεία που ελέγχονται από παλαιστινιακές οικογένειες αλλά ανήκουν στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία.
Το 2005, ισραηλινή εφημερίδα ανέφερε μια μυστική συμφωνία μεταξύ του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου  για την πώληση των ξενοδοχείων σε μια εβραϊκή ομάδα εποίκων που είχε ως στόχο να αγοράσει ιδιοκτησία του Πατριαρχείου σε στρατηγικά σημεία εντός Ιερουσαλήμ για να αυξήσει τον εβραϊκό έλεγχο στην αμφισβητούμενη πόλη.
Η πώληση προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων που ανήκουν στην ορθόδοξη κοινότητα.
Στη συνέχεια ο ελληνορθόδοξος πατριάρχης Ειρηναίος Α κατηγορήθηκε ότι ενεπλάκη προσωπικά στην πώληση των ακινήτων.
Οι φήμες προκάλεσαν ρήγμα στην σχέση του Πατριάρχη με αυτόν που πραγματοποίησε τις μυστικές διαπραγματεύσεις και ήταν ο πληρεξούσιος του.
Το σκάνδαλο οδήγησε στην αποχώρηση του Ειρηναίου προκαλώντας ένα ακόμα δράμα.
Νέος προκαθήμενος του πατριαρχείου διορίστηκε ο Πατριάρχης Θεόφιλος ΙΙΙ, ο οποίος διεξάγει από τότε δικαστικό αγώνα για να ακυρώσει την πώληση της ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου στην πύλη Jaffa, η οποία τελέσθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του.
Το ισραηλινό δικαστήριο εξέδωσε  πρόσφατα απόφαση ότι η πώληση είναι νομικά βάσιμη και ο Πατριάρχης απεύθυνε έκκληση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.
Όλες οι συμφωνίες του πατριαρχείου για αυτές τις ιδιοκτησίες που έχει μισθώσει η ορθόδοξη εκκλησία έγιναν την δεκαετία του 1950 σε Οργανισμούς που συνδέονται με την ισραηλινή κυβέρνηση, όπως το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο, (ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο στην απόκτηση γης και την ανάπτυξη των εβραϊκών κοινοτήτων στο Ισραήλ).
Η ορθόδοξη  εκκλησία πώλησε εκτάσεις στις πολυτελείς παραλιακές πόλεις της Καισάρειας και της Jaffa. Σε άλλες συμφωνίες, οι Ισραηλινοί επενδυτές αγόρασαν μεγάλες εκτάσεις γης στις πιο πολυτελείς γειτονιές της Δυτικής Ιερουσαλήμ.
Ένα νομοσχέδιο στο ισραηλινό κοινοβούλιο προτείνει στην κυβέρνηση του Ισραήλ να απαλλοτριώσει άμεσα όλα τα εδάφη της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας εκτός εάν πωληθούν σε ιδιώτες επενδυτές (κάτι ανάλογο εφαρμόζει η Τρόικα στην Ελλάδα με τα μνημόνια τυχαίο… δεν νομίζουμε).
Αυτό όμως θα πλήξει τις εκκλησίες πολλών θρησκειών της Ιερουσαλήμ και ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης διενεργεί μια σπάνια δημόσια εκστρατεία, η οποία καταγράφηκε με βίντεο στα αγγλικά με το οποίο προειδοποιεί για «επίθεση» στην εκκλησία του Ιησού Χριστού(αλήθεια που είναι η κυβέρνηση της Ελλάδος;).
Ο Πάπας και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ (ηγέτης των Προτεσταντών) και άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες δεν βοηθούν στην υποστήριξη των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ, αλλά εκβιάζουν για να λάβουν αυτοί περισσότερα δικαιώματα.
Τα μέλη της τοπικής ελληνορθόδοξης εκκλησίας υποστηρίζουν ότι οι πωλήσεις ακινήτων του πατριαρχείου Ιεροσολύμων ωφελούν πραγματικά τους Εβραίους και κανέναν άλλο.
Σε μια πόλη που αμφισβητήθηκε τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους, η ιστορία της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ ήταν πάντα σημαντική και  ευαίσθητη.
Καθώς το κοινό μαθαίνει περισσότερα για τις αγοραπωλησίες της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, έχει αναπτυχθεί μια έντονη ανησυχία για το μέλλον της πόλης επειδή και άλλες εκκλησίες διαθέτουν εδάφη και προνόμια στην Ιερουσαλήμ.
Ορισμένοι φοβούνται ότι οι Ισραηλινοί επενδυτές με βαθιές τσέπες και μεγάλες  ιδεολογικές φιλοδοξίες, επιθυμούν να αγοράσουν μια ολόκληρη περιοχή της παλαιάς πόλης και ενδέχεται να πιέσουν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να πουλήσει τα πάντα για να πετύχουν τα σχέδια τους.