Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018

Έντονη ενόχληση στην Ιερά Σύνοδο για τις «συστάσεις» Ιερωνύμου

Κλίμα έντονης δυσαρέσκειας επικρατεί στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου και μεταξύ των ιεραρχών για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου να ταχθεί κατά των συλλαλητηρίων για το Σκοπιανό μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη.
Ο κ. Ιερώνυμος επιχείρησε να περάσει μία προσωπική -κατά τα φαινόμενα- θέση ως θέση της Εκκλησίας, παραγνωρίζοντας την Ιερά Σύνοδο που έχει εκδώσει ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί το όνομα «Μακεδονία».
Ο Αρχιεπίσκοπος, ωστόσο, στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, δήλωσε ότι «αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία».
Η ερμηνεία
Πληροφορίες της «δημοκρατίας» αναφέρουν ότι οι ιεράρχες βράζουν από τη δήλωση αυτή, ερμηνεύοντάς την ως στήριξη στην κυβέρνηση η οποία μέσω κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών δεν δίστασε να συγκρίνει την Ιερά Σύνοδο με τη Χρυσή Αυγή.
Πολλοί ιεράρχες έχουν τοποθετηθεί υπέρ των συλλαλητηρίων και προτρέπουν, μάλιστα, τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτά, όταν η κυβέρνηση διαμηνύει ότι «εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με τα συλλαλητήρια». Στη θέση αυτή προσχώρησε και ο Αρχιεπίσκοπος με τη δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, όπως του καταλογίζουν οι ιεράρχες. Χθες το απόγευμα, ο κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε μία περίεργη συνάντηση ο Προκόπης Παυλόπουλος εξήρε τη στάση της Εκκλησίας «η οποία έχει βασικό στόχο, χωρίς να αναμειγνύεται σε ζητήματα πολιτικής, να ευνοεί τη συναίνεση, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό» και στήριξε τον Αρχιεπίσκοπο στο θέμα της Εκκλησίας των Σκοπίων. «Υπάρχει και μία άλλη παράμετρος» στο θέμα των Σκοπίων, «η εκκλησιαστική» είπε ο κ. Ιερώνυμος και ο Προκόπης Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι «η στάση που έχετε πάρει και για το θέμα το εκκλησιαστικό είναι στάση που τιμά την Ορθοδοξία και στηρίζει το Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη». Και σε αυτό το σημείο ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επιχείρησε να πετάξει το μπαλάκι αλλού, λέγοντας «είναι κατεξοχήν θέμα του Πατριαρχείου», παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε πως θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική Εκκλησία.