Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018

Που είναι τώρα, τούτη την κρίσιμη ώρα, η «Μητέρα Εκκλησία»;

 Καμία αντίδραση για το Σκοπιανό από το Πατριαρχείο;
Του Μάνωλη Κείου
Την στιγμή που η ελληνική επικράτεια συνταράσσεται από τις κρυφές και φανερές διαβουλεύσεις αναφορικά με το όνομα των Σκοπίων και η αγωνία για την τελική ονομασία χτυπάει κόκκινο στην άλλη πλευρά του Βοσπόρου οι Φαναριώτες κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου….
Στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες διαδραματίζεται μια σοβαρότατη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της Εκκλησίας με κερασάκι στην τούρτα πέραν της υπέρτατης σημασίας του εθνικού ζητήματος και την κρίσιμη λεπτομέρεια της σχισματικής “μακεδονικής” Εκκλησίας.
Μέχρι επιστολές αντήλλαξαν πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος, ενώ ο ένας μετά των άλλων και οι Ιεράρχες τοποθετούνται επί του θέματος.
Η ΔΙΣ έλαβε επίσημη θέση κατά της χρήσης από τα Σκόπια του ονόματος “Μακεδονία” και όποιων παραγώγων του, “αφορίζοντας” πάντως τα συλλαλητήρια, ενώ πάμπολλοι παράγοντες και φορείς της Βορείου Ελλάδος, μέχρι αθλητές, έχουν λάβει θέση για το ζήτημα ζητώντας προστασία του ονόματος της Μακεδονίας μας, ωστόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι παντελώς άφαντο!
Δηλαδή τι πρέπει να υποθέσει ακόμη και πιο καλοπροαίρετος; Κάθε τρεις και λίγο που ο κ. Βαρθολομαίος επισκέπτεται τις λεγόμενες “Νέες Χώρες” μας βομβαρδίζει με αναφορές στην “Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως”. Που είναι τώρα, τούτη την κρίσιμη ώρα, η “Μητέρα Εκκλησία”; Δεν θεωρεί πως υφίσταται απειλή για τις “Νέες Χώρες” και τις Μητροπόλεις τους;
Δηλαδή μόνο για τις παράτες και τους στολισμούς πραγματοποιούνται οι επισκέψεις του Πατριάρχου στις “Νέες Χώρες”;
Ή μήπως πρέπει να υποθέσει κανείς πως το Φανάρι “κωλύεται” να εκφέρει άποψη πιεζόμενο από την τουρκική πλευρά που ξεκάθαρα υποστηρίζει τις σκοπιανές αξιώσεις;
Και ερχόμαστε στο λεπτό ζήτημα των σχισματικών. Με δεδομένη την εξέλιξη της αποδοχής του αιτήματος τους από το Βουλγαρικό Πατριαρχείο η κατάσταση παίρνει φωτιά!
Σε χθεσινές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος επισήμανε πως στην προσπάθεια των σχισματικών να εναγκαλιστούν με το βουλγαρικό Πατριαρχείο κομβικό ρόλο παίζει “ο υπερέχων λόγος του Οικουμενικού Πατριαρχείου” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως η ανακοίνωση της Ελλαδικής Εκκλησίας “δειχνει το σεβασμό μας προς αυτό (το Οικ.Πατριαρχείο)”
Πότε όμως περιμένει το Οικουμενικό Πατριαρχείο να λάβει επίσημη θέση; Την Κυριακή βρέθηκε στην Πόλη ο Βούλγαρος Πατριάρχης αλλά επί του θέματος των σχισμαστικών δεν έγινε κουβέντα.
Παρουσία του Βούλγαρου Πατριάρχη ο κ. Βαρθολομαίος επέμεινε στις “ιστορικές σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Βουλγαρίας με κέντρον την περιοχήν του Φαναρίου”, ενώ αργότερα μίλησε και για τους “πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως και του Βουλγαρικού λαού”.
Αλλά και ο Βούλγαρος Νεόφυτος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ. Βαρθολομαίο λέγοντας “ευχαριστούμε θερμά τον Αγιότατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την υποστήριξή του στη διατήρηση των ιστορικών προσκυνημάτων μας, υπό τη δικαιοδοσία του” και πέραν τούτου ουδέν…
Για την σκοπιανή ταμπακιέρα ούτε κουβέντα….
Προς τι λοιπόν τόση σιωπή σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία;
Είναι σημαντικότερο όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο Πατριάρχης να μιλάει για το μεταναστευτικό ή για το περιβάλλον και την ίδια στιγμή να σιωπά για το Μακεδονικό ζήτημα ειδικά όταν αυτό αφορά άμεσα τις Μητροπόλεις των “Νέων Χωρών”;