Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018

Είναι αξιόπιστος ο Κύριος, γι' αυτή τη μαγιά θα κάμει ότι θα κάμει

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης
Τὸ ἄρθρο τῆς κ. Μαρίας Κοσμίδου ἀποτυπώνει τὴν ἐλπίδα μας στὴ θεία Χάρη. Μόνοι μας δὲν εἴμαστε ἱκανοὶ νὰ πετύχουμε. Αὐτὸ ποὺ μποροῦμε νὰ κάνουμε εἶναι νὰ ἐλπίζουμε. Ὡς χριστιανοὶ ἔχουμε ἐμπιστοσύνη στὸν Χριστό. Ἐκεῖνος ὑποσχέθηκε πὼς δὲ θὰ μᾶς ἐγκαταλείψει ποτέ. Θὰ μᾶς ἀφήσει μόνο ἂν τὸν διώξουμε· γιατί δὲ θέλει σὲ καμιὰ περίπτωση νὰ βιάσει τὴν ἐλεύθερη βούλησή μας. Ὅσο ὅμως θὰ τὸν ζητοῦμε δὲ θὰ μᾶς ἀφήσει. Αὐτὸς εἶναι ὁ λόγος, ἡ ὑπόσχεσή του καὶ εἶναι ἀξιόπιστος ὁ Κύριος, “πιστὸς ὁ λόγος καὶ πάσης ἀποδοχῆς ἄξιος” (Α΄ Τιμ. δ΄ 9).
              Ἀκόμα καὶ στὸ θέμα τῆς φιλτάτης Μακεδονίας μας, ὁ Κύριος θέλει νὰ δεῖ τὴν ἐπιμονή μας στὸ δίκαιο, “δικαιοσύνην μάθετε οἱ ἐνοικοῦντες ἐπὶ τῆς γῆς” (Ἠσ. κστ΄ 9). Ὅσο θὰ διατρανώνουμε τὴν ἀφοσίωσή μας στὸ δῶρο τοῦ Θεοῦ, στὴν πατρίδα μας, στὴν ποτισμένη μὲ τὰ αἵματα τῶν ἁγίων Μακεδονικὴ γῆ, δὲν ἔχουμε νὰ φοβηθοῦμε τίποτα. Μὲ τὴν ἐπιμονή μας θὰ ἑλκύσουμε τὴ βοήθειά Του ποὺ θὰ συντρίψει κυβερνητικὲς καὶ ἐκκλησιαστικὲς ἀλεποῦδες “ὡς σκεύη κεραμέως” (Ψαλ. β΄ 9). 

«Γι' αυτή τη μαγιά ο Κύριος θα κάμει ότι θα κάμει»
Τῆς Μαρίας Κοσμίδου
Παλληκάρια του Χριστού, ιερείς, μοναχοί, λαϊκοί, από μωρά στα καροτσάκια, παιδιά, νέοι, άνδρες, γυναίκες,  μέχρι παππούδες και γιαγιάδες υπερήλικες, όλοι ήμασταν εκεί από την ίδια αγάπη για τα ιερά και τα όσια της Πατρίδας μας. Και όσοι δεν μπόρεσαν να έρθουν ή όσους τους εμπόδισαν να είναι μαζί μας, είναι σίγουρο ότι ήταν εκεί νοερώς, νιώθαμε τις προσευχές τους. 
Καθώς πλησιάζαμε τον Λευκό Πύργο, ακούσαμε μια γυναίκα να λέει στη διπλανή της "Δεν το καταλαβαίνω αυτό που λένε ότι είμαστε εθνικιστές ή ότι πρέπει να ψηφίζεις αυτό ή το άλλο κόμμα για να έρθεις σήμερα εδώ. Είμαστε πατριώτες, γι' αυτό είμαστε εδώ! Κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους για τη Μακεδονία μας, γι' αυτό είμαστε εδώ!"
Τρέχουν σαν τις κατσαρίδες και δεν φτάνουν οι υπηρέτες της νέας τάξης πραγμάτων. Δεν ξέρουν τι απολογία θα δώσουν στα αφεντικά τους. Δεν πέτυχε η αποτυχία του συλλαλητηρίου, δεν υποτάσσονται αυτοί οι ξεβράκωτοι με τίποτα! Απορούν... Ίσως περίμεναν να διαπιστώσουν και οι ίδιοι κατά πόσο εξαλείφθηκε το dna αυτών των ξεβράκωτων, πόσο έτοιμο είναι το κλίμα για το επόμενο βήμα.
Σκέφτονται εκεί μέσα στις πολυτελείς ποντικότρυπές τους: Είκοσι χρόνια μετά το προηγούμενο συλλαλητήριο και οι Έλληνες ακόμα αντέχουν. Τόσοι φόροι, τόσα μνημόνια, τους αλλάξαμε βιβλία στα σχολεία, τους αλλάξαμε τα έθιμα, τους μπασταρδέψαμε τον πληθυσμό, σπείραμε ξένα έθιμα και ήθη παντού, τους αλλάξαμε τα φώτα και δεν υποτάσσονται; Επιστρατεύσαμε και τους αρχιερείς τους και δεν υπακούν ούτε αυτούς;
Είδαν λοιπόν ότι υπάρχει ακόμα ελληνορθόδοξη μαγιά και είναι δυνατή. Δεν το πιστεύουν αυτό που έγινε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, δεν μπορούν και να το καταλάβουν. Ποτέ δεν μπόρεσαν.
Ίσως επιλέξουν το σενάριο της αναβολής. "Οκ, Ρωμηοί, αχώνευτη φάρα, σε είκοσι χρόνια θα τα ξαναπούμε". Ίσως σκέφτονται να εφαρμόσουν πιο εξουθενωτικά μέτρα στην οικονομία, πιο δραστικά μέτρα στην παιδεία, άλλα βιβλία ιστορίας, γλώσσας, πιο ξεδιάντροπες εκπομπές στα κανάλια, να ξεθυμάνει και αυτό το προχθεσινό και βλέπουμε. Δεν βιάζονται τώρα για το όνομα.
Αυτοί θα ψάχνουν σαν τα τρωκτικά τρόπο να μας χαλάσουν, μέχρι τέλους, αυτό είναι το σίγουρο. Για εμάς το ζήτημα είναι να διαφυλάξουμε τις αξίες, τα ιδανικά, την ιερή παράδοση όπως έκαναν οι πρόγονοί μας. Όσο ζούμε να τα υπηρετούμε και να τα μεταδώσουμε ανόθευτα στα παιδιά μας κι αυτά, στα δικά τους παιδιά. 
Ήταν συγκινητικό πράγματι το γεγονός ότι στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν άνθρωποι πέρα και πάνω από κομματικές ταμπέλες. Και όποιος τολμήσει να το εκμεταλλευτεί για το συμφέρον του, ας γνωρίζει ότι αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί η δολιότητά του και θα φάει τα μούτρα του.
Ας γνωρίζει και η Ιεραρχία ότι εμείς ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί θέλουμε τον κλήρο μπροστάρη, να ξεσηκώνει τον λαό, να τον εμπνέει. Όπως πάντα που ο κλήρος πρωτοστατούσε στους αγώνες υπέρ της Πατρίδος. Και στον Μακεδονικό Αγώνα, κύριος στόχος των κομιτατζήδων ήταν οι στυλοβάτες της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, οι Έλληνες ιερείς. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε στον Αρχιεπίσκοπο και σε όσους συμπορεύονται μαζί του. Δεν θέλουμε να υπηρετούμε άλλα αφεντικά, κυρίως δεν θέλουμε να μας «ευλογεί» κανένας Πάπας. Εμείς θέλουμε να ανήκουμε στη μαγιά αυτή για την οποία ο Κύριος θα κάμει ότι θα κάμει.