Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018

Άλλα αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος!

Οι τελευταίες κινήσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου «πάγωσαν» το ποίμνιο, τους ιερείς αλλά και πολλούς μητροπολίτες, και δημιούργησαν στρεβλή εικόνα για τις θέσεις της Εκκλησίας γύρω από το θέμα των Σκοπίων. Η ταύτιση του κ. Ιερωνύμου με τη σημερινή κυβέρνηση και η επικοινωνιακή προσπάθεια να φανεί εντέχνως ότι η Εκκλησία αποδοκιμάζει το αυριανό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις επίσημες αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.
Θυμίζουμε ότι προ ημερών το διοικητικό όργανο της Εκκλησίας με επίσημη ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε πως δεν αποδέχεται τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων. Απλά και ξεκάθαρα. Στη συγκεκριμένη απόφαση δεν υπάρχει καμία απαγόρευση συμμετοχής στα συλλαλητήρια, ούτε καν σύσταση...
Ο κ. Ιερώνυμος, εκφράζοντας την προσωπική του θέση και μόνο (άρα όχι την επίσημη θέση της Εκκλησίας), υποστήριξε ότι δεν συμφωνεί με τα συλλαλητήρια. Άλλο όμως οι προσωπικές απόψεις και άλλο η ισοπέδωση και η στρεβλή εικόνα ότι δήθεν η Εκκλησία δεν «ευλογεί» το συλλαλητήριο.
Για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα: Οι απόψεις του Αρχιεπισκόπου σε αυτό το θέμα βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή με το κοινό αίσθημα. Δικαίωμά του να πιστεύει ό,τι θέλει. Όμως δεν μπορεί να «αιχμαλωτίζεται» η Εκκλησία σε προσωπικές απόψεις και μάλιστα αυτές να προβάλλονται με θεσμικό «μανδύα». Οι δύο συντονισμένες συναντήσεις με πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με διαφορά λίγων ωρών, δείχνουν συγκεκριμένη στόχευση και σχέδιο! Για ποιον λόγο η ηγεσία της Εκκλησίας μπαίνει σε τέτοια παιχνίδια; Έδωσε η Ιερά Σύνοδος τέτοια εξουσιοδότηση; Ασφαλώς όχι.
Η Εκκλησία υπήρξε πάντα ο θεματοφύλακας του έθνους. Οι αγώνες της για την πατρίδα ήταν μνημειώδεις κι ας τους αμφισβητεί κατά καιρούς η Αριστερά. Γι' αυτό είναι κρίμα να εμφανίζεται σήμερα η ηγεσία της (για επικοινωνιακούς λόγους) υποταγμένη στην κοσμική εξουσία.
Ο κ. Ιερώνυμος σε λίγες ημέρες θα συμπληρώσει 10 χρόνια στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Εώς σήμερα πολιτεύτηκε με σύνεση και σοφία. Το φιλανθρωπικό έργο του είναι σπουδαίο! Υπάρχουν τόσα θετικά που μπορεί κανείς να αναφέρει... Όμως με τους τελευταίους, άστοχους χειρισμούς κινδυνεύει να υποπέσει σε ολέθριο λάθος, που μπορεί να αμαυρώσει το σύνολο της θητείας του. Να καταγραφεί δηλαδή ως ταυτισμένος με την (αριστερή) εξουσία και αποξενωμένος από τον λαό. Θα είναι κρίμα!