Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018

Προσοχή χάνουμε το Πατριαρχείο. Τι σημαίνει η επίθεση στην Βηθλεέμ

Σιωπηρή η ελληνική κυβέρνηση για τα γεγονότα που ντροπιάζουν όλους τους Έλληνες
Γράφει η Μαρία Γιαχνάκη
Η επίθεση στην αποστολή του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου από Παλαιστίνιους, μουσουλμάνους και ορθόδοξους, προχθές το Σάββατο 6/1/18 ημέρα Χριστουγέννων με το παλαιό ημερολόγιο, έδειξε περίτρανα ότι το ποτήρι ξεχείλισε για τις σχέσεις του Πατριαρχείου με το αραβικό ποίμνιό του.
Οι Παλαιστίνιοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, ήταν πεπεισμένοι ότι ο Έλληνας Πατριάρχης, Θεόφιλος ο Γ, έγινε ο Δούρειος ίππος ώστε να κατακτήσουν οι Εβραίοι και την υπόλοιπη Παλαιστινιακή γη, η οποία ανήκει στην περιουσία του Πατριαρχείου.
Είχαν λοιπόν ετοιμαστεί καταλλήλως, για να τον υποδεχθούν με ξύλο και επιθέσεις στα αυτοκίνητα της συνοδείας του, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του και σηκώνοντας πανό με υβριστικά συνθήματα λέγοντάς τον προδότη.
Αυτές οι εικόνες ήταν τελείως ντροπιαστικές όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τους Χριστιανούς παγκοσμίως, που επέλεξαν, να λύσουν αυτό το πολύ σοβαρό πολιτικό και διπλωματικό θέμα με την βία.
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Η ανάμειξη του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, δυστυχώς, με τον οποιοδήποτε τρόπο στις αγοραπωλησίες παλαιστινιακής γης έχει βάλει στο στόχαστρο το Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα τα πράγματα να έχουν δυσκολέψει για την παρουσία μας στους Αγίους Τόπους.
Η επίθεση στο κονβόι του Πατριαρχείου έγινε ενορχηστρωμένα. Την είχαν προετοιμάσει και οι τοπικοί άρχοντες και η αστυνομία της Βηθλεέμ.
Ο Δήμος της Βηθλεέμ είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι θα μποϋκοτάρει την τελετή του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Θεόφιλου Γ 'το Σάββατο, για την λειτουργία των Χριστουγέννων.
Επίσης κάλεσε το Κεντρικό Συμβούλιο της Ορθόδοξης Εθνοσυνέλευσης και της Επιτροπής Παρακολούθησης για το Εθνικό Κογκρέσο να στηρίξει την συγκέντρωση. Κάλεσε μάλιστα, όλα τα Ορθόδοξα ιδρύματα και συλλόγους, της ιστορικής Παλαιστίνης, να παραστούν στον εορτασμό της μεγαλοπρεπής γιορτής, η οποία θα άρχιζε αμέσως μετά την άφιξη του Πατριάρχη.
Το Συμβούλιο εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι θα ανταποκριθούν στο πρόγραμμα των συγκεντρώσεων, δεδομένης και της έλευσης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων στην Βηθλεέμ. Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πηγές οι Πατριαρχικοί είχαν ζητήσει από τον δήμο και την αστυνομία της Βηθλεέμ, να τους παρέχουν έξτρα προστασία λόγω του ότι είχαν ειδοποιηθεί ότι το κλίμα ήταν φορτισμένο.
Όμως παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών στον ίδιο τον Πατριάρχη, τελικά οι διαδηλωτές βρήκαν τον τρόπο να επιτεθούν στη συνοδεία και να δημιουργήσουν τα ντροπιαστικά επεισόδια.
Ως τώρα καμία επίσημη αρχή από την Παλαιστινιακή ηγεσία δεν σχολίασε το γεγονός, ούτε έδωσε εξηγήσεις. Το Ισραήλ το οποίο υποτίθεται παρακολουθεί από κοντά τα βήματα του Πατριάρχη και τον προστατεύει δεδομένης και της συνεργασίας τους, δεν πήρε θέση, άρα τον άφησε στα κρύα του λουτρού. Και το χειρότερο; αυτή η αδιάφορη κυβέρνηση της Ελλάδας και βεβαίως το προξενείο μας δεν ασχολήθηκε καν με το περιστατικό, σα να μην έχει καταλάβει τι σημαίνει αυτό το μποϊκοτάζ και αυτή η επίθεση. Εκτός και αν συμφωνούν σιωπηρά με το σχέδιο να περάσει σύντομα το Πατριαρχείο στα χέρια των αράβων ορθοδόξων και μετά με συνοπτικές διαδικασίες στην εξουσία του Ισραήλ.
Η εφημερίδα Χααρέτζ πάντως έδωσε το στίγμα για το μέλλον του πατριαρχείου αφού άρχισε από προχθές, τις αποκαλύψεις για την σχέση του Πατριάρχη Θεόφιλου, με τον πρωτεργάτη της κτηματομεσιτικής εταιρείας, που αγοράζει τα ακίνητα του Πατριαρχείου, Ατερέτ Κοανιμ. Η εφημερίδα αποδίδει τη σύναψη συμφωνιών του Πατριαρχείου με την εβραϊκή εταιρία, στο άγχος του Πατριάρχη να εξασφαλίσει την αναγνώριση του, από το κράτος του Ισραήλ όπως κάνει άλλωστε το Ισραήλ, στον εκάστοτε Πατριάρχη.
Παρακολουθώντας το θέμα εδώ και χρόνια από κοντά κι έχοντας μιλήσει με όλες τις πλευρές για το μείζον θέμα του Πατριαρχείου, θα είμαστε σε θέση όλες τις μέρες που έρχονται να σας ενημερώνουμε με έγκυρο ρεπορτάζ για τις εξελίξεις.
Αυτό όμως που θα θέλαμε να τονίσουμε είναι το εξής, ότι σε αυτήν την περίπτωση των επιθέσεων και της δυσφήμισης του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου υπόλογοι είμαστε όλοι οι Έλληνες και βεβαίως και οι υπόλοιποι αγιοταφίτες που τώρα ίσως καταλάβουν ότι η έκπτωση Ειρηναίου από τον Πατριαρχικό θρόνο ήταν ένα καλά στημένο σχέδιο εναντίον όλου του ελληνισμού, το οποίο τώρα ξετυλίγει το κουβάρι του.