Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018

Οι άγνωστοι διάλογοι στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου!

Αντ. Τριανταφύλλου
Στον απόηχο της μεγάλης συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη και σε φορτισμένο κλίμα από τις αρνητικές αντιδράσεις των πιστών, αλλά και την απόφαση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) να κατέλθουν οι έγγαμοι κληρικοί συντεταγμένα στο συλλαλητήριο της Αθήνας συνεδρίασε το πρωί της Παρασκευής η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στη Μονή Πετράκη.
Για περισσότερες από δύο ώρες ο Αρχιεπίσκοπος και οι 12 μητροπολίτες συζήτησαν τους πιθανούς τρόπους να εκτονωθεί η ένταση που προκλήθηκε από την ουδέτερη στάση της Συνόδου και την έμμεσα αρνητική στάση του κ. Ιερωνύμου απέναντι στις κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση άρχισε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να ενημερώνει τα μέλη της ΔΙΣ για τις επαφές που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις ευαίσθητες λεπτομέρειες της εκκλησιαστικής πτυχής του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Ιερώνυμος ουσιαστικά τους έκανε ένα μίνι «φροντιστήριο» κανονικού δικαίου και εκκλησιαστικής ιστορίας, προκειμένου να αντιληφθούν τους κινδύνους που κρύβει για τις εκκλησιαστικές ισορροπίες η τυχόν αναγνώριση της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.
Οι διάλογοι μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αποκαλύπτουν τη σπουδή να εκτονωθεί η ένταση και κυρίως η διοίκηση της Εκκλησίας να μπορέσει να βγει αλώβητη από την κρίση που φαίνεται να προκαλείται.
«Δεν γίνεται να παραθεωρήσουμε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Τα συλλαλητήρια, εάν είναι ξεκάθαρη η στόχευσή τους, είναι σωστά εργαλεία εξωτερικής πολιτικής» φέρεται ότι είπε ένας από τους μητροπολίτες σχολιάζοντας την πρόσφατη συγκέντρωση στη συμπρωτεύουσα.
«Όχι, δεν μπορεί να αμαυρωθεί μια μεγαλειώδης συγκέντρωση. Αφού μαζεύτηκαν σε ήρεμο κλίμα και χωρίς κομματικό μανδύα τόσοι άνθρωποι, εμείς δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε» συμφώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άλλος μητροπολίτης.
«Σύμφωνοι, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί υπάρχει κίνδυνος να καπελωθούμε από κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή. Χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί» ήταν η απόκριση άλλου συνοδικού.
«Κάπως πρέπει να μεταστραφεί η αρνητική εντύπωση που δημιούργησαν οι εφημερίδες. Πρέπει να απαλύνουμε τις αντιδράσεις και να αναπαυθούν οι συνειδήσεις κληρικών και λαϊκών» εκτίμησε ένας άλλος μητροπολίτης.
Τότε ένας από τους μητροπολίτες της Μακεδονίας φέρεται ότι πρότεινε να πάνε ως Ιερά Σύνοδος στη Σιάτιστα, στην Κοζάνη, και να κάνουν μνημόσυνο στον Παύλο Μελά. «Είναι ένα ξεχασμένο χωριό, που δεν πατάει ψυχή και καλό θα ήταν να πάμε και να δείξουμε ότι σεβόμαστε τα πρόσωπα και την ιστορική μνήμη».
Αντ. Τριανταφύλλου