Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018

Η εκλογή του Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσ.Παπαθανασίου και το αγελαίο ποίμνιο

Με συγχωρείτε για αυτόν τον τίτλο, αλλά εάν δεν διορθωθούμε να μην απορούμε γιατί μας συμπεριφέρονται οι Ιεράρχες σα να είμαστε άλογο ποίμνιο.
Διαβάζω για τον ντόρο που έχει προξενήσει σε μερίδα της τοπικής κοινωνίας η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου Παπαθανασίου και κάνω μία μικρή έρευνα.
Το 1998 με εντολή του Σημίτη και ενόψει την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου που θα διαδεχόταν τον μακαριστό Σεραφείμ, υπουργός κυκλοφόρησε μια δημοσκόπηση για να δει ποιος εκ των υποψηφίων ήταν αρεστός. Σκοπός αυτής της δημοσκόπησης ήταν να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης σε περίπτωση που έβγαζε αρεστό αυτόν που και η κυβέρνηση ήθελε. Όταν τα αποτελέσματα έδειξαν τον μακαριστό Χριστόδουλο η δημοσκόπηση αποσύρθηκε στα μουλωχτά. Αυτή η πρωτοφανής για τα εκκλησιαστικά δεδομένα κίνηση ήταν μία προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιβάλει στην Εκκλησία τον δικό της άνθρωπο.
Το 2007, αναδεικνύεται θέση στην Μητρόπολη Μεσσηνίας. Ο μακαριστός Χριστόδουλος επιθυμούσε σφόδρα την τοποθέτηση εκεί του πρώην Θεσσαλιώτιδος και νυν Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου (Κουμαριανού). Ο δήμαρχος όμως της Καλαμάτας είχε αντιρρήσεις και τούτη βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά που τοπικός άρχοντας παρέμβαινε στα της Εκκλησίας προτείνοντας κάποιον άλλον. Έπειτα από πολλές πιέσεις, προτάσεις και συμβιβασμούς κατέληξαν στον Χρυσόστομο Σαββάτο. Τώρα… το φυσάμε και δεν κρυώνει!! Παρεμπιπτόντως, το 2007 ο δήμαρχος της Καλαμάτας ήθελε τον τότε Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μ. Μεσσηνίας, τον κ. Θεόκλητο Λαμπρινάκο (τώρα Μητροπολίτης Σταγών). Οι Μανιάτες 11 χρόνια αργότερα θέλουν τον π. Συμεών Λαμπρινάκο για Μητροπολίτη τους. Έλα Παναγία μου!!
Τον Νοέμβριο του 2017 «το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Μάνης συνέρχεται για να εκδόσει ψήφισμα με το οποίο υποστηρίζει και προωθεί για υποψηφιότητα τον Πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Μάνης π. Συμεών Λαμπρινάκο
Και ερωτώ. Τι δουλειά έχει το Δημοτικό Συμβούλιο που υπάγεται στην κρατική δομή να ανακατεύεται με την εκλογή ενός Ποιμένα της Εκκλησίας; Απλά και ξάστερα. Και δεν θα ρωτήσω καν ποιοι συνήθως αλωνίζουν μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια.
Στις 29 Δεκεμβρίου του 2017, ο Αρχιμανδρίτης κ. Ιλαρίων Σιώκος κάνει μήνυση στον Δήμο Ανατολικής Μάνης διότι ορθώς εκτίμησε ότι ο Δήμος δεν έχει καμία δουλειά να παρεμβαίνει στην διαδικασία εκλογής Μητροπολίτη υποδεικνύοντας μάλιστα στην Εκκλησία τον αρεστό υποψήφιο. «Απευθυνόμενος στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου ζητά να προβεί στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών που μπορεί να προκύπτουν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Μάνης, την Τρίτη, 21η Νοεμβρίου 2017, με μοναδικό θέμα συζητήσεως την έκδοση ψηφίσματος στηρίξεως της υποψηφιότητος του Αρχιμανδρίτου π. Συμεών Λαμπρινάκου για το αξίωμα του Μητροπολίτου Μάνης, μετά την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Χρυσοστόμου
Τον Ιανουάριο του 2018 συμβαίνει το εξής τραγελαφικό:
«… σε συγκέντρωση στο Γύθειο, παρουσία και του βουλευτή Λακωνίας της Ν.Δ. Θανάση Δαβάκη, εκπρόσωποι της πόλης, των κωμοπόλεων και των οικισμών όλης της Μάνης, ομόφωνα αποφάσισαν:
1) Να ζητήσουμε με σεβασμό από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, που απαρτίζεται από τους πνευματικούς μας πατέρες και αποφασίζει δια εκλογής, ο νέος μητροπολίτης της Ι.Μ. Μάνης να είναι το πρόσωπο που μας γνωρίζει, που βρίσκεται πάντα κοντά μας εδώ και 26 χρόνια, που διακονεί την τοπική μας Εκκλησία άψογα. Ο αρχιμανδρίτης Συμεών Λαμπρινάκος.
2) Να καλέσουμε τις δημοτικές αρχές των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Μάνης και Καλαμάτας, τους βουλευτές των Νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας, τον κ. περιφερειάρχη και τους κ.κ. αντιπεριφερειάρχες, καθώς και τους εκπροσώπους όλων των μανιάτικων συλλόγων που γνωρίζουμε ότι συμφωνούν, όπου και αν έχουν την έδρα τους, να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας και δραστηριοποιούμενοι παράλληλα προς τους μητροπολίτες που βρίσκεται η έδρα τους, να εκφράσουν το κοινό μας αίτημα. Το μόνο ίσως αίτημα με το οποίο συμφωνούμε όλοι.
3) Να ζητήσουμε από τους βουλευτές των Νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας, καθώς και από τους δύο δημάρχους της Μάνης και το δήμαρχο Καλαμάτας, μαζί με ολιγομελή αντιπροσωπεία να επισκεφθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες τον τοποτηρητή της Ι.Μ. Μάνης σεβασμιώτατο μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο και το μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, ώστε να μεταφέρουν την κοινή μας θέληση και ιερή επιθυμία, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας.
4) Να απευθύνουμε κάλεσμα στους απανταχού Μανιάτες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουμε την ημέρα της εκλογής του νέου Επισκόπου της Ι.Μ. Μάνης (Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018) στην Ιερά Μονή Πετράκη (έδρα της Ιεράς Συνόδου), όπου με ευπρέπεια και σεβασμό θα περιμένουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας».
Μάλιστα, σε πανό που έχει τοποθετηθεί στο Γύθειο, αναγράφεται: «Η Μάνη μίλησε για το νέο Επίσκοπο και περιμένει».
Με συγχωρείτε αλλά μένω άναυδη. ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ, ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ, ΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΕΝΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ;
Είναι ή δεν είναι η εκλογή ενός Ποιμένα ένα θέμα που αφορά την Εκκλησία και ΜΟΝΟ την Εκκλησία; Δηλαδή τα μέλη Της, το ποίμνιο και τους ποιμένες με την ιδιότητά τους αυτή χωρίς την παρεμβολή άλλων προσώπων ή φορέων που χρησιμοποιούν την κοσμική τους εξουσία και ιδιότητα ως μοχλό πίεσης. Κατά πόσο όλοι αυτοί δύνανται να εκτιμήσουν και να ενεργήσουν με άξονα την τεράστιας σημασίας ποιμαντική διάσταση που αφορά την εκλογή ενός Ποιμένα μέσα από τους κοσμικούς ρόλους που κατέχουν; Κατά πόσο όλοι αυτοί εισάγουν αλλότρια και κοσμικά στοιχεία μέσα σε μία διαδικασία που αφορά την Εκκλησία και μόνο την Εκκλησία;
Μιλάμε για την εκκοσμίκευση που διαβρώνει την Εκκλησία, για το ότι έχει γίνει απλά ένας τροχός στην άμαξα του κράτους, και να εδώ εμείς οι ίδιοι βγάζουμε τα ματάκια μας με τα ίδια τα χεράκια μας. Δεν μπορεί να διαμαρτυρόμαστε μόνο όταν βλέπουμε το εξόφθαλμο αλισβερίσι μελών της διοικούσης Εκκλησίας  με το Κράτος και όταν το ίδιο πράγμα συμβαίνει από την ‘ανάποδη’ με εμάς τους ίδιους ως προπέτασμα, να κάνουμε πως δεν το βλέπουμε. Μπορεί όλοι αυτοί οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται να αγαπάνε τον π. Συμεών Λαμπρινάκο, αλλά οι μέθοδοι και τα μέσα που χρησιμοποιούν μαρτυρούν μία κατευθυνόμενη αγέλη. Μέχρι και δημοσκόπηση στο διαδίκτυο έγινε για το θέμα αυτό! Τόσο οργανωμένα τα πράγματα και αναρωτιέται κανείς αν εκπροσωπούν όλοι αυτοί την τοπική τους κοινωνία ή απλά κάνουν κρότο επειδή είναι οργανωμένοι. Μας θυμίζει κάτι αυτό; Έπεσε δε το μάτι μου και στο όνομα ενός τοπικού παράγοντα που κινεί από πίσω όλη αυτήν την κατάσταση για δικά του συμφέροντα, διότι ελέγχει εκεί την περιοχή και δεν θέλει να απειληθεί η εξουσία του από ένα νέο πρόσωπο που δεν γνωρίζει.
Είναι δυνατόν η Εκκλησία να πρέπει να παίρνει κάθε φορά την άδεια των τοπικών αρχόντων για να εκλέξει έναν Μητροπολίτη; Ποιους όμως χρησιμοποιούν οι διάφοροι τοπικοί παράγοντες για να ασκήσουν πίεση στην Εκκλησία; Χρησιμοποιούν το ίδιο το ποίμνιο της Εκκλησίας που μάλλον ξέχασε ή δεν γνωρίζει ότι είναι ποίμνιο. Η ψυχρότητα όμως και η απόσταση της διοικούσης Εκκλησίας από το ποίμνιο διευκολύνει αυτήν την κατάσταση.
Σε αυτό το σχόλιο παίρνω ως βάση ότι και Χρυσόστομος και Συμεών είναι ο ένας καλύτερος από τον άλλον. Τις μεθόδους και την διαδικασία των αντιδράσεων θέλω να θίξω που ‘μπάζουν’ από παντού.  Οφείλω όμως να πω ότι προσωπικά στενοχωρήθηκα, δεν μου αρέσουν αυτά και νοιώθω την ανάγκη να υποστηρίξω τον πιο αδύναμο. Οι τοπικοί παράγοντες έχουνε ‘κουρδίσει’ κάποιους στην τοπική κοινωνία να κατασπαράξουν έναν άνθρωπο ο οποίος στο κάτω κάτω της γραφής δεν φταίει και σε τίποτα. Θυμήθηκα τον Άγιο Νεκτάριο που είχαν πέσει πάνω του και διάφοροι πιστοί σαν μία αγέλη και τον κατηγορούσαν, παρασυρόμενοι από τις διάφορες ‘φήμες’ και συκοφαντίες. Τι φταίει ο νέος Μητροπολίτης Χρυσόστομος; Ο οποίος απ’ ότι διαβάζω και έχω η ίδια ακούσει από τις ομιλίες του είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας αλλά κυρίως ένας άξιος και ταπεινός Ιεράρχης.
Λοιπόν, να σοβαρευτούμε και να μην πετροβολάμε και εμείς μόνο και μόνο επειδή πρέπει να πετροβολήσουμε. Να το πω στα ίσια, καλά έκανε η Ιεραρχία και δεν υπέκυψε στις μεθοδεύσεις και στις πιέσεις των τοπικών παραγόντων. Πολύ καλά τους έκανε, δεν έχουν καμία δουλειά να ανακατεύονται. Μακάρι βέβαια να είχε το ίδιο σθένος και σε άλλες περιπτώσεις!!
Όσο για το ποίμνιο της Μάνης θα δείξει μέγιστη ανωτερότητα από τους τοπικούς του άρχοντες και θα κερδίσει τον σεβασμό όλων μας εάν αγκαλιάσει αυτόν νέο και άξιο ποιμένα δίχως να του κάνει τη ζωή μαρτύριο. Βέβαια μηδένα προ του τέλους μακάριζε και τα στερνά τιμούν τα πρώτα, και αυτό ισχύει για όλους μας. Προς το παρόν ας κατανοήσουμε την ιερότητα του να είναι κανείς μέλος της Εκκλησίας, να μην λειτουργούμε αυτοματοποιημένα και σαν μια αγέλη, για να μην γινόμαστε οι ίδιοι φορείς αλλότριων συμφερόντων που Την πληγώνουν … αν θέλουμε μια μέρα να μας πάρουνε στα σοβαρά.
***
Φαίη για το ιστολόγιο ΑΒΕΡΩΦ.