Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018

Σε "Αλβέρτος Ναρ" θα μετονομαστεί η οδός Στρ. Αθανασίου Χρυσοχόου!

Θεσσαλονίκη: Σε "Αλβέρτος Ναρ" θα μετονομαστεί η οδός Στρ. Αθανασίου Χρυσοχόου
Εγκρίθηκε σήμερα στην ειδική επιτροπή ονοματοθεσιών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης η αλλαγή του ονόματος της οδού Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου, απέναντι από την Σχολή Τυφλών, στη Θεσσαλονίκη σε Αλβέρτος Ναρ.
Η απόφαση της 5ης Δημοτικής Κοινότητας για αλλαγή του ονόματος εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης με ψήφους 3 υπέρ και ένα λευκό. Στην συνέχεια, η απόφαση θα τεθεί για επικύρωση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Το ζήτημα αλλαγής του ονόματος της οδού είχε θέσει στο δημοτικό συμβούλιο το 2007 ο τότε δημοτικός σύμβουλος, Αλέξανδρος Μηταφίδης καθώς σύμφωνα με τον ίδιο "το όνομα του Χρυσοχόου, φρούραρχου της Θεσσαλονίκης επί κατοχής και υπερασπιστή του αρχιεγκληματία Μαξ Μέρτεν, το απέδωσε το 1971 το διορισμένο από την Χούντα Δημοτικό Συμβούλιο".
«Μετά από 47 χρόνια αυτή η πόλη βγάζει από το σώμα της τα αγκάθια της ναζιστικής κατοχής και αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια για την πόλη. Είναι το στοιχειώδες που έχουμε να κάνουμε απέναντι στους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα της εβραϊκής καταγωγής», ανέφερε στο thestival.gr o βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης,  Αλέξανδρος Μηταφίδης.
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μηταφίδη στο Facebook:
«Αποκαθηλώθηκε σήμερα από οδό της πόλης μας (έναντι Σχολής Τυφλών), το όνομα του φρούραρχου της Θεσσαλονίκης επί κατοχής και υπερασπιστή του αρχιεγκληματία Μαξ Μέρτεν, στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου, στην ειδική επιτροπή ονοματοθεσίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με ψήφους 3 υπέρ και μία λευκή.
Το όνομα του Χρυσοχόου το απέδωσε το 1971 το διορισμένο από την Χούντα Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά από 47 χρόνια επιτέλους θα καθαρίσει η πόλη από το όνομα ενός συνεργάτη των Ναζί.
Το νέο όνομα της οδού θα είναι Αλβέρτος Ναρ, γόνου θυμάτων του ολοκαυτώματος, σπουδαίου λογοτέχνη και θεματοφύλακα της ιστορικής μνήμης της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης».