Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

Αναζητούμε τους λαμπρότερους φοιτητές, ανεξαρτήτως θρησκευτικού υποβάθρου

VHacks: Ο πρώτος «hackathon» του Βατικανού
katanixis.gr: Διαγωνιστικός Οικουμενισμός από το Βατικανό. Μετά το brain drain της κρίσης, ίσως θα έπρεπε να συζητήσουμε και για το faith drain που επιβάλλουν στην χώρα μας οι Αρχιερείς και ευαγγελιστές του Οικουμενισμού.
Τον πρώτο του «hackathon» (διαγωνισμό προγραμματισμού/ τεχνολογικής καινοτομίας), με όνομα VHacks πραγματοποιεί το Βατικανό από τις 8 έως τις 11 Μαρτίου.
Στο πλαίσιό του, 120 φοιτητές από πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο και διαφόρων θρησκευμάτων θα συμμετέχουν σε «ένα σαββατοκύριακο καινοτομίας και δημιουργίας projects», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του VΗacks.
To VΗacks θα λάβει χώρα στην Πόλη του Βατικανού και διοργανώνεται από την OPTIC, καθώς και από φοιτητές του Harvard University και του ΜΙΤ. Η OPTIC είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε το 2012 και ασχολείται με την έρευνα και την καινοτομία όσον αφορά στην ηθική διάσταση των νέων τεχνολογιών, και έχει οργανώσει hackathons και στο παρελθόν, στο Σαν Φρανσίσκο και στο Παρίσι.
Σκοπός του VΗacks είναι να «χρησιμοποιήσει την τεχνολογική καινοτομία για να ξεπεραστούν κοινωνικά φράγματα και να εναγκαλιστούν κοινωνικές αξίες». Ως εκ τούτου, οι θεματικές του ενότητες είναι η κοινωνική ένταξη, ο διαθρησκευτικός διάλογος και οι πρόσφυγες και μετανάστες.
Οι διαγωνιζόμενοι θα κριθούν από ένα πάνελ έμπειρων επαγγελματιών από εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας και θεσμούς του Βατικανού, με βάση τη δημιουργικότητά τους, τη δυνάμει επίδραση, το πόσο κοντά είναι στα θέματα, την τεχνολογική καινοτομία και το κατά πόσον αυτά που προτείνονται είναι εφικτά.
Προϋπόθεση για τους συμμετέχοντες είναι να είναι γραμμένοι σε πανεπιστήμια ή ανάλογα ιδρύματα, να γνωρίζουν άπταιστα αγγλικά και να είναι τουλάχιστον 18 ετών. Όπως διευκρινίζεται, δεν απαιτείται να είναι καθολικοί στο θρήσκευμα: «Αναζητούμε τους λαμπρότερους φοιτητές, ανεξαρτήτως θρησκευτικού υποβάθρου» σημειώνεται σχετικά στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού.