Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018

Στα άκρα πάει το Φανάρι!

Έγινε υπαίθρια (!) λειτουργία στον σφραγισμένο ναό του κτήματος Προμπονά
Τραβάει το σχοινί το Οικουμενικό Πατριαρχείο σχετικά με το θέμα του κτήματος Προμπονά και του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου. Τη στιγμή που ο ναός βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης ανάμεσα στην Αθήνα και το Φανάρι, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να έχει φτάσει το θέμα μέχρι τα δικαστήρια, χθες πραγματοποιήθηκε υπαίθριος εορτασμός της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως εντός του κτήματος.
Παρά τη σφράγιση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τελέστηκε κανονικά λειτουργία. Συγκεκριμένα, με εντολή του ηγουμένου της Μονής Βλατάδων, επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, κληρικός της μονής τέλεσε θεία λειτουργία ενώπιον της σφραγισμένης πόρτας του ναού. Η συγκεκριμένη κίνηση δεν έχει περάσει απαρατήρητη και ήδη δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη συνήλθε εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το κτήμα Προμπονά, που αποτελεί μήλον της Έριδος και πεδίο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Αθήνα και το Φανάρι.
Η Εκκλησία εύχεται το όλο θέμα να επιλυθεί ειρηνικώς και μέσα στο πλαίσιο της κανονικότητος και της νομιμότητος, ωστόσο φαίνεται πως η διαμάχη για το κτήμα και τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου θα έχει κι άλλα επεισόδια. Η κόντρα Ιερωνύμου - Βαρθολομαίου για το κτήμα Προμπονά έχει φτάσει στα δικαστήρια.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο κ. Ιερώνυμος κατέθεσαν ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά.