Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018

Ντροπή! Φίμωσαν τη μάνα του αιχμαλώτου

Απαράδεκτο περιστατικό στη συνάντηση του Κουβέλη με τους γονείς των δύο στρατιωτικών. Φίμωσαν τη μητέρα που αγωνιούσε να μάθει για το παιδί της
Ρεπορτάζ Ανδρέας Κούτρας
Σταμάτησαν τη Σοφία Κούκλατζη επειδή τόλμησε να ρωτήσει «αν ήταν δικό σας παιδί, κύριε υπουργέ, τι θα κάνατε;»
Απρέπεια στη συνάντηση Κουβέλη με τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών που αιχμαλώτισαν οι Τούρκοι.
Μια πρωτοφανής απρέπεια απέναντι στη μάνα που βλέποντας τον γιο της να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα των τουρκικών φυλακών βιώνει το δικό της δράμα και πονάει, καθώς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει στην πατρίδα, σημειώθηκε χθες.
«Αν ήταν δικό σας παιδί, κύριε υπουργέ, τι προσπάθειες περισσότερες θα κάνατε;» ρώτησε η μάνα του λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη, Σοφία, τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος, αφού είπε το... ποίημά του, έμεινε ανέκφραστος στο άκουσμα του ερωτήματος. Μάλιστα εκείνη ακριβώς τη στιγμή το χέρι ενός στρατιωτικού, του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, όπως λέγεται, επιχειρεί να σταματήσει τη μάνα για να προστατεύσει ποιον; Τον κύριο Κουβέλη που πήγε στην Ορεστιάδα, είδε και απήλθε λέγοντας ότι η σύλληψη των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού ήταν ένα «απλό μεθοριακό επεισόδιο», προφανώς για να διαφοροποιηθεί από τον προϊστάμενό του Πάνο Καμμένο;
Οι γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχουν διδάξει ήθος και αξιοπρέπεια με τη στάση που κράτησαν από την πρώτη στιγμή της σύλληψης των παιδιών τους από τους Τούρκους στις Καστανιές του Εβρου. Ο κ. Κουβέλης ήταν αυτός που πήγε με τις κάμερες στην Ορεστιάδα να τους συναντήσει και να τους εκφράσει τη συμπαράστασή του, χωρίς ωστόσο να έχει επί της ουσίας να πει τίποτα καινούργιο. Το έκανε ο Πάνος Καμμένος μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως και ο αρχηγός ΓΕΣ, που επικρίνεται για τη χθεσινή στάση του, αν και από το Επιτελείο σπεύσουν να πουν πως πρόθεσή του ήταν να παρηγορήσει τη μάνα και όχι να τη διακόψει.
«Θέλω να σας βεβαιώσω ότι είναι συστηματική, επίμονη η προσπάθεια που καταβάλλουμε προκειμένου τα παιδιά μας, τα παιδιά σας, τα στελέχη μας να γυρίσουν γρήγορα στην πατρίδα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά το ερώτημα είναι τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση για να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, όταν το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει πως δεν θέλει η υπόθεση να αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό θέμα.
Το είπε, άλλωστε, και ο Φώτης Κουβέλης, ταυτιζόμενος με τον πρωθυπουργό, σε άλλη γραμμή από τον Πάνο Καμμένο. «Πρόκειται για ένα μεθοριακό επεισόδιο και τίποτε περισσότερο» δήλωσε, όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει μιλήσει για «ομηρία». Και αφού ολοκλήρωσε τη συνάντησή του με τους γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε άποψη και για τις συνθήκες κράτησής τους. «Θέλω να σας ενημερώσω ότι οι συνθήκες κράτησης των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας είναι καλές» ανέφερε.
Η Εκκλησία στο πλευρό των κρατουμένων
Η ευχή και η προσευχή της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη σύντομη απελευθέρωσή τους συνοδεύει νοητά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και τον λοχία ΕΠ.ΟΠ. Δημήτρη Κούκλατζη, που κρατούνται εδώ και ημέρες προφυλακισμένοι στις Φυλακές Αδριανούπολης.
Το ατυχές περιστατικό της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο, απασχόλησε τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον Μάρτιο. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν για το θέμα και εξέφρασαν τη θλίψη τους για την υπόθεση. Έπειτα από ανταλλαγή απόψεων, η ΔΙΣ αποφάσισε να εκφράσει γραπτά τη συμπαράστασή της στους δύο στρατιωτικούς, οι οποίοι συνεχίζουν και κρατούνται στις Φυλακές της Αδριανούπολης, καθώς και στις οικογένειές τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των δύο στρατιωτικών, ευχόμενος η δοκιμασία τους να έχει γρήγορα αίσιο τέλος, ενώ και η Μητρόπολη Χίου θα αναπέμψει δέηση για την απελευθέρωσή τους.