Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018

Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας

Συνήλθε στις 14 Μαρτίου 2018, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου, στην πρώτη της συνεδρίασή της για το έτος 2018 η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Η συνεδρίαση φιλοξενήθηκε στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου.
Η Σύνοδος εξέφρασε την ανησυχία της για τη δήλωση του Εισαγγελέα της Περιφέριας Ζαπορόζιε σχετικά με την κίνηση ποινικής διαδικασίας σε βάρος εκπροσώπων τινων της επαρχίας Ζαπορόζιε εξαιτίας της αρνήσεως κληρικού της επαρχίας να πραγματοποιήσει εκκλησιαστική τελετή  για πρόσωπο, το οποίο δεν βαπτίσθηκε εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας
Η Ιερά Σύνοδος σημείωσε ότι η ἐν λόγῳ ποινική δίωξη «έχει πολιτικό χαρακτήρα και αποβλέπει στην παρέμβαση στα εσωτερικά της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας». Με τις ενέργειές της ο Εισαγγελέας του Ζαπορόζιε εκ των πραγμάτων «εισάγει νέο σχήμα σε μορφή ποινικής διώξεως σε βάρος της θρησκευτικής κοινότητας, επειδή στη λειτουργία της αυτή καθοδογείται από ιερούς κανόνες και αρχές, σύμφωνα με τους οποίους η Εκκλησία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες προσώπων από άλλες θρησκευτικές κοινότητες».
Οι Συνοδικοί τόνισαν ότι τα Μυστήρια και οι τελετές της Εκκλησίας πραγματοποιούνται κατόπιν αιτήσεως μόνο των μελών της Εκκλησίας, όσων δηλαδή οικειοθελώς βαπτίσθηκαν στους κόλπους της. Επειδή οι εκπρόσωποι της επαρχίας ενήργησαν σύμφωνα με τους νόμους της Ουκρανίας και με βάση τους ιερούς κανόνες της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, οφείλει να κλείσει ο ποινικός φάκελος σε βάρος τους.
Ακόμη η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας προέβη σε εκλογές βοηθών Επισκόπων και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.