Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018

Αθώος ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος!

Αθωωτική ήταν η απόφαση για το Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ.κ. Αμβρόσιο με σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και Δικαστή σύμφωνα με την οποία "Το κείμενο του Μητροπολίτη (κατά των ομοφυλοφίλων) δεν προκάλεσε κίνδυνο ούτε παραβίασε την κείμενη νομοθεσία σχετικά το κατηγορητήριο".
Η Δίκη
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ακροαματική διαδικασία στο Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου όπου εκδικάστηκε η μήνυση που κατέθεσαν εννέα πολίτες, ενάντια στον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ. Αμβρόσιο, για  «δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος», με αφορμή άρθρο του στις 4 Δεκεμβρίου του 2015,  όταν εξ’ αφορμής του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, προέτρεψε από προσωπική του ιστοσελίδα στην άμεση και έμπρακτη αποδοκιμασία των ομοφυλόφιλων.
Οι μάρτυρες που εξετάστηκαν ήταν συνολικά οκτώ. Ανάμεσα στους συνηγόρους υπεράσπισης βρίσκεται ο Γιώργος Μπέσκος, πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αιγίου, και δικηγόρος ο Βασίλης Οπλαντζάκης.
Μάρτυρας υπεράσπισης ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κος Λαζουράς
Υπερασπιστική ήταν η γραμμή του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Λαζουρά, ο οποίος επεσήμανε ότι ο Μητροπολίτης έχει διατελέσει θεάρεστο έργο στον Δήμο Καλαβρύτων και στον Δήμο Αιγιάλειας με πλούσια κοινωνική δράση, επισημαίνοντας ότι στα ιδρύματα της Μητροπόλεως  εξυπηρετούνται και περιθάλπονται χωρίς καμία διάκριση, φυλετική η κοινωνική, όλοι, προσφέροντάς τους τροφή και ρουχισμό, έχοντας πάντα την πόρτα της τοπικής εκκλησίας ανοιχτή σε όλους χωρίς διακρίσεις. Τόνισε δε ότι σε καμία περίπτωση οι δηλώσεις του Μητροπολίτη δεν είναι εχθροπρακτικές.
Επεισόδια
Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια του Αιγίου πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης οργανώσεις αντιεξουσιαστών της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής και εκπρόσωποι της LGBT (διαφυλικοί, ομοφυλόφιλοι). Οι αντιεξουσιαστές περίπου 70 άτομα, ανάρτησαν πανό διαμαρτυρίας ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια έξω από το δικαστικό μέγαρο όπου επιτέθηκαν στον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη ο όποιος φυγαδεύτηκε από το χώρο.
Από τα επεισόδια σημειώθηκαν υλικές ζημιές στο δικαστικό μέγαρο.
Το Ιστορικό
Τον Δεκέμβρη του 2015 ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος έγραψε ένα άρθρο στο προσωπικό του ιστολόγιο, στο οποίο γινόταν ρητορική μίσους και προτροπή σε βία σε βάρος των ομοφυλόφιλων.
Στο άρθρο γινόταν, μεταξύ άλλων, κάλεσμα στους πιστούς να εναντιωθούν στα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό: «Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Μην τους εμπιστεύεσθε! Είναι οι κολασμένοι της κοινωνίας! Δεν μπορούν κάποιοι ξεφτιλισμένοι να υπερασπίζονται δημοσίως τα πάθη της ψυχής τους!».
«Ε λοιπόν αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με διανοητική διαταραχή! Δυστυχώς αυτοί είναι τρις-χειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους, που ζουν στα τρελλοκομεία!», σημειωνόταν.
Στις 16 Ιανουαρίου 2016 εννέα ομοφυλόφιλοι κατέθεσαν μήνυση κατά του Μητροπολίτη για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους με βάση το άρθρο 1 του νόμου 4285/2014 για την καταπολέμηση του ρατσισμού, αλλά και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, σύμφωνα με το άρθρο 196 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο «θρησκευτικός λειτουργός ο οποίος κατά την ενάσκηση των έργων του ή δημόσια και με την ιδιότητά του προκαλεί ή διεγείρει τους πολίτες σε εχθροπάθεια κατά της πολιτειακής εξουσίας ή άλλων πολιτών τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».
Ο εισαγγελέας, ο οποίος έκανε δεκτή τη μήνυση, παρέπεμψε τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο σε δίκη, η οποία ξεκίνησε σήμερα.