Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018

Κοτζιάς: Πάμε σε έντιμο συμβιβασμό - Δεν μπορούμε να τα πάρουμε όλα

Σκοπιανό - Κοτζιάς: Πάμε σε έντιμο συμβιβασμό - Δεν μπορούμε να τα πάρουμε όλα
«Πρέπει να πάρεις αυτό που είναι το κύριο για εσένα και να δώσεις αυτό που είναι το κύριο για τον άλλο»
Επί τάπητος τίθενται τα δύο προσχέδια συμφωνίας σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων στις επαφές του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ.
Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ και οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών ολοκληρώθηκαν και ακολούθησε ενημέρωση των δημοσιογράφων σε κοινή συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό.
«Πιστεύουμε σε έντιμο συμβιβασμό από τον οποίο μακρόπνοα μπορούν να κερδίσουν και οι δυο πλευρές» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός. «Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές, δεν θα υπάρξει χαμένος», πρόσθεσε.
Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε πως «σε έναν έντιμο συμβιβασμό, και αυτό αφορά και την Ελλάδα, δεν μπορεί να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου ή πιστεύεις μεταφυσικά. Ρεαλιστικά και πραγματικά πρέπει να πάρεις αυτό που είναι το κύριο για εσένα και να δώσεις αυτό που είναι το κύριο για τον άλλο. Και το κυριότερο, αυτό που είναι το κοινό συμφέρον».
Όπως είπε, πιστεύει πάρα πολύ στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής και ότι τα Σκόπια είναι μια χώρα με την οποία η σχέση οφείλει να ακολουθήσει αυτό που γίνεται στην ίδια τη ζωή με τα εκατομμύρια επισκέψεις κατοίκων των Σκοπίων στην Ελλάδα και Ελλήνων στη γειτονική χώρα.
Με σφραγίδα τροποποιήθηκε η ένδειξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας»
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του Νίκου Κοτζιά σφραγίστηκε η ένδειξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ώστε να τροποποιηθεί ότι «αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως FYROM».
Χθες το βράδυ, ο Έλληνας υπουργός παρακάθισε σε δείπνο εργασίας που του παρέθεσε ο ομόλογός του Νικόλα Ντιμιτρόφ.
Εκεί αντάλλαξαν τις πρώτες απόψεις επί των δύο προσχεδίων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι και ειδικά την αποτύπωση των βασικών θέσεων της άλλης πλευράς.
Εν τω μεταξύ η άφιξη Κοτζιά στα Σκόπια προκάλεσε αντιδράσεις σε μερίδα του κόσμου, με τους εθνικόφρονες συγκεντρώνονται έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Μαραθώνιος επαφών
Μετά την συνάντηση με τον Σκοπιανό Υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου θα έχει συνάντηση τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι και αργότερα στο κυβερνητικό μέγαρο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.
Το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρευρεθούν στη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Θα ακολουθήσουν, από τις 15:30 και έπειτα, οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ενώ λίγο μετά τις 17:00 στα γραφεία του VMRO αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.