Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018

Αλλαγή τακτικής από τον Αρχιεπίσκοπο: Η διπλή κόντρα με κυβέρνηση και Φανάρι

Αλλαγή τακτικής από τον Αρχιεπίσκοπο: Η διπλή κόντρα Ιερώνυμου με κυβέρνηση και Φανάρι
Του Μάνου Χατζηγιάννη
Πριν από ένα μήνα και μετά το πέρας της τελευταίας Ιεραρχίας με δεδομένη τη διαμορφούμενη κατάσταση στα εκκλησιαστικά πράγματα της χώρας γράφαμε πως πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα έχουμε “Παραμονή ή θριαμβευτική έξοδο για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο;
Το γεγονός πως με αφορμή το συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία έμπειροι εκκλησιαστικοί συντάκτες ξεκίνησαν την διαδοχολογία, αποτελούσε από μόνο του αφορμή για προβληματισμό.
Η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του κ. Ιερώνυμου, το έχουμε γράψει επανειλημμένως, είναι δεδομένη και δεν ήταν το συλλαλητήριο η αιτία ή οι οργισμένες αντιδράσεις των Μανιατών έξω από τα γραφεία της Ιεράς Συνόδου. Απλά ήταν αφορμές….
Το ερώτημα που είχαμε θέσει λοιπόν ήταν αν ο Αρχιεπίσκοπος επιδιώξει παραμονή διατηρώντας και σε γενικές γραμμές το κλίμα της συμπόρευσης με την κυβέρνηση μεγενθύνοντας όμως παράλληλα τις αντιδράσεις εντός Ιεραρχίας ή μήπως θα τον δούμε να ανεβάζει τους τόνους επιδιώκοντας μια τρόπον τινά θριαμβευτική έξοδο;
Μέσα στον έναν μήνα που μεσολάβησε η κατάσταση φαίνεται να ξεκαθάρισε όσον αφορά τον πραναφερθέντα προβληματισμό.
Οι προθέσεις του Αρχιεπισκόπου αναφορικά με τις σχέσεις της Εκκλησίας με την κυβέρνηση αποτυπώθηκαν την Κυριακή της Ορθοδοξίας όταν στην ομιλία του ενώπιον και του Προέδρου της Δημοκρατίας έκανε για πρώτη φορά αναφορά στο “ήρεμο θάρρος” προκειμένου να περιγράψει την τακτική του επόμενου χρονικού διαστήματος. Δηλαδή ούτε κραυγές αλλά ούτε και απάθεια….
Αυτό το “ήρεμο θάρρος” αναμένεται να χρειαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα μετά και τις συνεχιζόμενες κυβερνητικές επιθέσεις με τελευταία όσα συνέβησαν με το Ίδρυμα της Τήνου, αλλά και το συλλαλητήριο για τα Θρησκευτικά.
Κι ενώ, λοιπόν, οι μέχρι πρότινος αγαστές σχέσεις Μαξίμου-Αρχιεπισκοπής φαίνεται να έχουν διαρραγεί για τον Αριεπίσκοπο γιγαντώνεται και ένα ακόμη μέτωπο. Αυτό με το Φανάρι. Η υπόθεση του κτήματος Προμπονά μπορεί να μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό , αλλά αποτέλεσε αφορμή να βγουν καλά κρυμμένα κάτω από το χάλι απωθημένα!
Όσο και αν η ΔΙΣ έστειλε μήνυμα για ειρηνική επίλυση του θέματος, μόνο αυτό δεν εννοούσε. Το ύφος του κειμένου της ανακοίνωσης είναι αρκούντως πιο επιθετικό όταν μιλάει για δικαστήρια και αφήνει να εννοηθεί πως ο Αρχιεπίσκοπος παίρνει το θέμα πάνω του.
Και μετά ήρθαν τα χειρότερα.
Το Φανάρι σήκωσε το γάντι και δια τρίτου (του θεολόγου Αρ. Πανώτη) άρχισε να μιλάει για το καθεστώς των “Νέων Χωρών” σε σημείο που ο Άρχων του Οικ. Πατριαρχείου Αριστείδης Πανώτης αποκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο “Εξαρχο” του οικουμενικού θρόνου!
Πλέον λοιπόν ο Αρχιεπίσκοπος έχει μπροστά του μια διπλή αλλά εξίσου σοβαρή η μία με την άλλη μάχη. Και το νέο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο μπορεί να αντέξει μια τέτοια διπλή αντιπαράθεση. Κατά πόσο δύναται να σηκώσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη.