Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

ΗΠΑ - Ρωσία σε «πόλεμο» και στο Άγιον Όρος

Αλλαγή στρατηγικής επιθυμεί το Φανάρι, για να ανακόψει τις θερμές σχέσεις και το... φλερτ μοναστηριών με τη Μόσχα - Τι κρύβει η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην Αθωνική Πολιτεία.
Καθόλου τυχαία δεν θεωρώ την επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στο Άγιον Όρος. Έχει σημασία, κρύβει συμβολισμούς και ουσία. Προσωπικά, δεν θυμάμαι άλλον πρέσβη των ΗΠΑ να επισκέπτεται μονές της Αθωνικής Πολιτείας είτε επίσημα είτε ανεπίσημα.
Ο Τζέφρι Πάιατ στέλνει πολλαπλά μηνύματα με αυτή την επίσκεψη στο Περιβόλι της Παναγίας. Προς το παρόν, δεν μπορώ να ερμηνεύσω με ακρίβεια ποια είναι η στρατηγική και πώς επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Βγαίνουν, πάντως, προφανή συμπεράσματα. Πρώτον, ότι η Αμερική ασχολείται περισσότερο και παρακολουθεί τα ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία και το Άγιον Όρος άμεσα και όχι μόνο καλλιεργώντας σχέσεις μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Δεύτερον, είναι προφανές ότι δεν είναι και το πιο ευχάριστο να υπάρχουν αυτές οι σχέσεις συγκεκριμένων Αγιορειτών, που έχουν ανοίξει ευθεία γραμμή με τη Μόσχα, μη τηρώντας καν τα προσχήματα.
Ρωσική διπλωματία χορηγιών
Σε ζητήματα πίστης δεν χωρούν παιχνίδια σκοπιμοτήτων και εξωτερικής πολιτικής που συνήθιζαν να γίνονται με την ανοχή -και βοήθεια, μην πω- πολλών Αγιορειτών πατέρων. Το έργο τους ήθελαν να κάνουν, βεβαίως, και οι Αγιορείτες και να δουν τα μοναστήρια τους να φτιάχνονται. Όπου έβρισκαν πόρτα ανοιχτή, χτυπούσαν και σ' έναν βαθμό καλά έκαναν. Ρώσοι διευκόλυναν και χρηματοδότησαν πολλά και μεγάλα έργα σε αρκετά μοναστήρια του Αγίου Όρους - είναι γνωστά αυτά. Μέσω της ρωσικής εκκλησιαστικής διπλωματίας και των -γαλαντόμων- Ρώσων επιχειρηματιών, το Άγιον Όρος, συμβολική κοιτίδα της Ορθοδοξίας, προσφέρει στη ρωσική Εκκλησία κυρίως και, σε δεύτερο βαθμό, στη γενικότερη ρωσική πολιτική επιπλέον μία βάση επιρροής στα Βαλκάνια.
Τα ίδια συμβαίνουν και σε πολλές Μητροπόλεις της βόρειας Ελλάδας, όπου χορηγίες από τη Ρωσία προσφέρονται αφειδώς, για να χτιστούν εκκλησίες. Αυτά συμβαίνουν και στην Κύπρο, σε συγκεκριμένες Μητροπόλεις. Όπου υπάρχουν Ρώσοι τουρίστες ή μόνιμοι κάτοικοι από εκείνα τα μέρη συνήθως υπάρχουν και χορηγίες για αναστηλώσεις ναών και άλλα έργα. Πώς θα αντιδράσει η Δύση σε όλα αυτά θα φανεί σύντομα. Όμως η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στα μοναστήρια, ειδικά σε εκείνα που έχουν προνομιακή σχέση με τη Ρωσία, δίνει το στίγμα μιας διαφορετικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή, που αφορά και τις Ορθόδοξες τοπικές Εκκλησίες και όσους άμεσα ή έμμεσα αναμειγνύονται και εμπλέκονται σε κάποιον βαθμό.
Την αλλαγή στρατηγικής επιθυμεί προφανώς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν είναι τυχαίο πως την πρόσκληση στον κ. Πάιατ να επισκεφθεί το Άγιον Όρος απηύθυνε ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις θερμές σχέσεις και το «φλερτ» μονών του Αγίου Όρους με τη Μόσχα.
Τα σέβη μου, ο Μελχισεδέκ