Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018

Θέμα λειτουργίας στην Αγία Σοφία έθεσε ο Σαββίδης στον Τσαβούσογλου

Για την επανέναρξη της Θείας Λειτουργίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά συζήτησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Άγκυρα, ο Ιβάν Σαββίδης, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε  στις 11 Απριλίου, συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα διεξαγωγής ορθόδοξων Λειτουργιών σε συμβολικά μνημεία της χριστιανικής κληρονομιάς, τα οποία βρίσκονται σήμερα στην περιοχή της Τραπεζούντας στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το «Έλληνες της Ρωσίας», ο Ιβάν Σαββίδης βρέθηκε στην Άγκυρα ως συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) της Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η παράδοση της τέλεσης της ετήσιας Θείας Λειτουργίας στο ναό την Ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που επαναφέρθηκε τον Αύγουστο του 2010, διεκόπη λόγω πραγματοποίησης αναστυλωτικών εργασιών. Το 2018, εκτός από τους συνηθισμένους προσκυνητές, σχεδιάζεται να επισκεφθεί τη Μονή και μία πολυάριθμη αντιπροσωπεία ελληνικής νεολαίας από διάφορες χώρες του κόσμου.
Ακόμη, στη συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα της πιθανής ετήσιας τέλεσης Ορθόδοξης Λειτουργίας στο ναό της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, την ημέρα εορτής του ναού. Ο ναός, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου, δε θα γίνει τζαμί και επαναλειτουργεί ως Μουσείο.
Παράλληλα, συζητήθηκε και η πρωτοβουλία του Ιβάν Σαββίδη για τη διοργάνωση στην Τραπεζούντα διεθνούς πολιτιστικού φεστιβάλ νεολαίας, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα από τα εργαλεία δημόσιας διπλωματίας για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε κατανόηση και υποστήριξη σε όλα τα θέματα.