Τρίτη, 17 Απριλίου 2018

Κείμενο Πατριαρχών πλην Βαρθολομαίου σε συνεννόηση με τον Πάπα για την Μ. Ανατολή

Κείμενο Πατριαρχών πλην Βαρθολομαίου σε συνεννόηση με τον Πάπα για την Μέση Ανατολή και για νέο παγκόσμιο πόλεμο
Χωρίς την υπογραφή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου δημοσιεύτηκε κείμενο ειρηνευτικής έκκλησης, το οποίο συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου στις 14 Απριλίου 2018.
Το κείμενο υπογράφηκε από τον Πάπα και Πατριάρχη Θεόδωρο Β’ Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής, τον Μακαριότατο Πατριάρχη Ιωάννη Χ Αντιόχειας και πάσης Ανατολής, τον Μακαριότατο Πατριάρχη Θεόφιλο της Ιεράς Πόλης Ιερουσαλήμ και Όλης της Παλαιστίνης, τον Πατριάρχη Κύριλλο Μόσχας και πασών των Ρωσιών, τον Πάπα Ταγουάρδο της Αλεξάνδρειας και Πατριάρχη σε ολόκληρη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή και τον Συροιακωβίτη Πατριάρχη Ιγνάτιο Αφραίμ Αντιόχειας και πάσης Ανατολής.
Η Κοινή δήλωση αναφέρει:
Ευλογημένοι είναι οι ειρηνοποιοί, γιατί θα καλούνται παιδιά του Θεού (Ματθαίος 5:9).
Με την αίσθηση ευθύνης για τα εκατομμύρια των Χριστιανών, που ο Θεός έχει εμπιστευτεί στην πνευματική μας περίθαλψη και την ευημερία ολόκληρης της ανθρώπινης οικογένειας, η οποία μοιράζεται ένα κοινό πεπρωμένο, ενωνόμαστε για να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή της αυξημένης διεθνούς έντασης.
Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει τεράστιες ταλαιπωρίες, απαίτησαν τη ζωή πολλών χιλιάδων ανθρώπων και προκάλεσαν την απομάκρυνση εκατομμυρίων προσφύγων, απειλούν τώρα να μετατραπούν σε μια παγκόσμια σύγκρουση.
Ο κόσμος μας έχει φθάσει σε ένα σημείο όπου υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να υποβαθμιστούν οι διεθνείς σχέσεις και η συνεργασία για το κοινό καλό της ανθρώπινης οικογένειας.
Είναι σαφές ότι οι φρικαλεότητες των παγκόσμιων πολέμων του περασμένου αιώνα δύσκολα μπορούν να συγκριθούν με τις τρομερές συνέπειες ενός παγκόσμιου πολέμου επί του παρόντος.
Ενόψει αυτής της τρομερής απειλής, καλούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους ενώπιον των αντίστοιχων εθνών τους, ενώπιον της ανθρωπότητας και ενώπιον του Θεού.
Απευθύνουμε επίσης έκκληση στις χώρες των Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ανακαλέσουν τα καθήκοντά τους προς την οικογένεια των εθνών και τους ζητούμε, στο όνομα του Θεού, να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να συνεργαστούν για την ειρήνη στον κόσμο.
Μαζί καλούμε τους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων, να αποφύγουν τη σύγκρουση και να αγκαλιάσουν τον διάλογο”.