Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

Οικουμενισμός: Τι ετοιμάζεται σε λίγες μέρες στην Σερβία;

Ιεράρχες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ρουμανία, την Πολωνία, την Σερβία, την Σουηδία , την Φινλανδία και το Φανάρι συμμετείχαν στη διαβούλευση των Ορθοδόξων Προσυνεδριών που έλαβε χώρα στο Παρίσι στις 19 Απριλίου με αφορμή την επικείμενη Διάσκεψη των Γενικών Συνελεύσεων των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών στο Νόβι Σαντ της Σερβίας.
Υπό το φως της Πασχαλινής περιόδου και με την συμμετοχή των Ορθοδόξων Εκκλησιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Εκκλησίας της Κύπρου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Φινλανδία πραγματοποιήθηκε η ανωτέρω συνάντηση στη Μητρόπολη Γαλλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Παρίσι. Η διαβούλευση κάλυψε την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων ενόψει της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης της CEC που θα διεξαχθεί από τις 31 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου του 2018 στο Νόβι Σαντ της Σερβίας. Η Συνέλευση θα φιλοξενηθεί από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και άλλες μειονοτικές ομολογίες στη Σερβία.
Η εισαγωγή στο γενικό θέμα της Συνέλευσης της CEC στο Νόβι Σαντ «Θα γίνεις μάρτυρας μου» έγινε από τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, Αντιπρόεδρο της Συνδιάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και από την Καθηγήτρια κα Τσαβδαρίδου, ένα από τα Ορθόδοξα μέλη της Επιτροπής Σχεδιασμού της Συνέλευσης. Οι εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας ασχολήθηκαν με το υπάρχον πρόγραμμα αφιερωμένο στη δικαιοσύνη, μαρτυρία και φιλοξενία. Το κεντρικό θέμα της Συνέλευσης είναι η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία θα συμβάλει στον καθορισμό των πολιτικών στόχων και στόχων του έργου της οργάνωσης τα επόμενα 5 χρόνια.
Οι παρευρισκόμενοι πληροφορήθηκαν σχετικά με τις αναμενόμενες νομικές αλλαγές του υφιστάμενου καθεστώτος της CEC, το οποίο πρέπει να εναρμονιστεί με το βελγικό νόμο για τις διεθνείς μη κερδοσκοπικές ενώσεις (ASBL). Οι εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας σημείωσαν ότι είναι σημαντικό να ακουστεί η Ορθόδοξη Φωνή στη Συνέλευση της CEC, καθώς οι Ορθόδοξες εκκλησίες αποτελούν το 25% της συμμετοχής της CEC. Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι και συζητήθηκαν ήταν οι πρόσφυγες και η μετανάστευση, η οικολογία και η αλλαγή του κλίματος, τα κοινωνικά ζητήματα, η θρησκευτική ελευθερία ή οι πεποιθήσεις, η βιοηθική και άλλα.
Η φροντίδα για τον άνθρωπο, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες παραμένει το κεντρικό ζήτημα για τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, καθώς και το έργο που έχει γίνει στο πλαίσιο της διαδικασίας ολοκλήρωσης. Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ από την Εκκλησία της Ελλάδας τόνισε την ανάγκη να βοηθηθούν οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο και να βρουν το ρόλο τους στις νέες πραγματικότητες, ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος της Ορθοδόξου Θεολογικής προοπτικής ως βασικό πλαίσιο προς την ανθρώπινη προσωπικότητα. Ένα τεράστιο κεφάλαιο, είναι η προσπάθεια προκειμένου να μειωθεί ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, καθώς και η παροχή νομικής και πρακτικής βοήθειας στους ανθρώπους και τα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Οι αντιπρόσωποι τόνισαν τη σημασία της οικουμενικής εργασίας για να συνεχιστεί η πολιτική και νομική υπεράσπιση για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας έναντι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Υποστηρίχθηκε η υποστήριξη για τη συνέχιση του συνεχούς θεολογικού διαλόγου.
Ο τοπικός συντονιστής της Συνέλευσης της CEC, κ. Danilo Mihajlovic, από τη μητρόπολη Backa, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενημέρωσε για τα τοπικά θέματα και ο Miodrag Andric, τοπικός ορθόδοξος αντιπρόσωπος της Επιτροπής Λατρείας, υπέβαλε έκθεση σχετικά με το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα όσον αφορά τις δραστηριότητες λατρείας που προβλέπονται κατά τις ημέρες της συνέλευσης της CEC και τις μελέτες της Αγίας Γραφής.
Οι εκπρόσωποι εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στον Μητροπολίτη Εμμανουήλ και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη σύγκληση αυτής της συνάντησης και εξέφρασαν την εκτίμησή τους προς τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία για τη διοργάνωση της προσεχούς Γενικής Συνέλευσης.