Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018

«Κάρφωσε» το Φανάρι ο Ιλαρίων

«Κάρφωσε» το Φανάρι ο Ιλαρίων: Η ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας πρέπει να υποστηρίζεται από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες – Παρέμβαση για το ουκρανικό ζήτημα
Του Μάνου Χατζηγιάννη
Πριν από δέκα ημέρες με αφορμή την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στο Φανάρι γράφαμε πως παρατηρείται εκ νέου κινητικότητα στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα.
Παρόλες τις διαβεβαιώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου από την Σύνοδο του Κολυμπαρίου πως αναγνωρίζει μονάχα την υπαγόμενη στο Πατριαρχείο Μόσχας Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ως κανονική, πριν αλέκτωρ φωνήσαι, το Φανάρι ξεκίνησε να επεξεργάζεται το αίτημα Ουκρανών βουλευτών για απόδοση αυτοκεφαλίας στην ουκρανική Εκκλησία-άραγε στους σχισματικούς;
Στην πορεία των μηνών αυτών ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε συχνές επαφές με Ουκρανούς πολιτικούς και αξιωματούχους που πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Μια ακόμη τέτοια συνάντηση ήταν με τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο την περασμένη εβδομάδα.
Και δω έγκειται μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια. Οι πληροφορίες που φτάνουν από το Κίεβο είναι πως μια πιθανή αυτοκέφαλη ουκρανική εκκλησία θα είναι τόσο εξαρτημένη από την πολιτεία, που το Φανάρι θα αδυνατεί να παίξει τον ρόλο που διακαώς θα ήθελε. Αν περάσουν μια σειρά από νόμοι που έχουν τεθεί επί τάπητος στην Ουκρανία τότε η Εκκλησία θα είναι υπό αυστηρό έλεγχο των κρατικών δομών…
Την επαμφοτερίζουσα στάση του Φαναρίου “κάρφωσε” σε νέα δήλωσή του το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάσμκ Ιλαρίων υποστηρίζοντας πως η ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας πρέπει να υποστηρίζεται από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και πως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει αποκλείσει μια επανεξέταση της ενότητάς της.
«Πιστεύουμε ότι η ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι αυτή η ανυπέρβλητη αξία, την οποία πρέπει να υποστηρίξουμε όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες», ανέφερε συγκεκριμένα σε δημοσιογράφους ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
Σχολιάζοντας ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με τα οποία ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρ Πόροσενκο αποφάσισε να ζητήσει από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Ρώσος ιεράρχης είπε ότι δεν είχε αξιόπιστες πληροφορίες για τη συζήτηση μεταξύ του Πόροσενκο και του Πατριάρχη.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει να προσεύχεται να ξεπεραστεί η διαίρεση της ουκρανικής εκκλησίας και «οι λαοί που έχουν εισέλθει σε σχίσμα να επιστρέψουν στη βάση της κανονικής εκκλησίας» με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ονούφριο του Κιέβου, τόνισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.
Συμπλήρωσε πάντως με νόημα: «Παραμένουμε ανοιχτοί στο διάλογο» με αφορμή προφανώς και την προ μηνών επιστολή Φιλάρετου στην Σύνοδο των Ρώσων Επισκόπων.