Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

Ουκρανία: Νέα πρόκληση σχισματικών & Ουνιτών-Χτίζουν «οικουμενική εκκλησία»

Ο θεμελιώδης λίθος για μια νέα «οικουμενική εκκλησία» που θα χρησιμοποιηθεί τόσο από τη σχισματική Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία (UAOC) όσο και από την αιρετική Ουκρανική Καθολική Εκκλησία (UGCC-ουνίτες), τέθηκε στην περιοχή Πολτάβα, αναφέρει η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων.
Το UAOC είναι ένας από τους δύο κύριους σχισματικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία, οι οποίοι ενσωματώθηκαν στην έκκληση του Προέδρου Πετρό Πορόσενκο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να χορηγήσει ένα τόμο αυτοκεφαλίας σε μια ενωμένη ουκρανική εκκλησία. Το σχισματικό «Πατριαρχείο Κιέβου» υποστήριξε επίσης την πρωτοβουλία του Προέδρου.
Η λειτουργία με αφορμή την εκδήλωση και την τοποθέτηση της πέτρας τελέστηκε από τον επικεφαλής των Ουνιτών Αρχιεπίσκοπο Sviatoslav Shevchuk. Ο μελλοντικός ναός θα αφιερωθεί στον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο.
Ο Ουνίτης επικεφαλής σημείωσε ότι η κατασκευή της νέας εκκλησίας είναι σύμβολο της ελπίδας για ενοποίηση, όχι ορθόδοξων εκκλησιών, αλλά ουκρανικών εκκλησιών.
«Βιώνουμε σήμερα όχι μόνο τη στιγμή της σφράγισης μιας ακόμη από τις εκκλησίες του Θεού, αλλά σήμερα αισθανόμαστε ότι ο Σωτήρας μας Χριστός, εκδηλώνει σε αυτή την πέτρα μια στιγμή της ενότητάς μας, διότι θέτουμε ίσως την πρώτη εκκλησία στην Ουκρανία της ενωμένης εκκλησίας της Κιέβου, η οποία σήμερα, δυστυχώς, διαιρείται και υπάρχει σε διάφορες ομολογίες», δήλωσε ο Σεβτσούκ.