Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018

Επιφάνιος Στόκος, Τα ένοχα θύματα

Εικόνα από το μέλλον. Αναγνώστης το 2068
Επιφανίου Στόκου, θεολόγου
Βρισκόμαστε στην Αθήνα, στην Εκκλησιαστική βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών το έτος 2068. Ένας νεαρός φοιτητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών έχει αναλάβει εργασία στο μάθημα Εκκλησιαστική Ιστορία της Ελλάδος με θέμα: "Μεγάλες Εκκλησιαστικές Προσωπικότητες του 21 ου αι.". Ώρες ολόκληρες ο φοιτητής ψάχνει να βρει πληροφορίες για την εργασία του αλλά μάταια… Ίσως να μην υπήρχαν σπουδαίοι Εκκλησιαστικοί άνδρες πριν 50 χρόνια στην Ελλάδα, σκέφτηκε με λύπη και απογοήτευση ο νεαρός φοιτητής.
Μέχρι που πέφτει στα χέρια του το Περιοδικό "Ενοριακή Ευλογία" τεύχος Μαρτίου 2018. Το ξεφυλλίζει και φτάνει στην σελ. 120. Ξεκινάει να διαβάζει το άρθρο και ενθουσιάζεται! «Αυτός είναι! Ιερώνυμος Λιάπης! Ο ένας και μοναδικός!» συλλογίστηκε ο φοιτητής.
Ας δούμε το άρθρο που διάβασε ο νεαρός φοιτητής και τις σημειώσεις που κράτησε διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο. 
Άρθρο: "Τήν Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 τό βράδυ στό Μέγαρο Μουσικῆς ἔγινε μία σεμνή ἑορτή πρός τιμήν τοῦ Μακ. Ἀρχιεπισκόπου μας γιά τήν συμπλήρωση 10ετίας του στόν Ἀρχιεπισκοπικό θρόνο τῶν Ἀθηνῶν.
Ἡ δεκαετία αὐτή ἦταν καρποφόρος, ἀφοῦ διεκπεραιώθηκαν πολλά καί σημαντικά ἐκκλησιαστικά ἔργα, ἀποκατεστάθησαν δύο Κεντρικοί Ναοί, ὁ Μητροπολιτικός καί ὁ ἅγιος Κωνσταντῖνος Ὁμονοίας, οἱ ὁποῖοι ἐχρόνιζαν σέ ἐρειπιώδη κατάσταση, κυρίως ὅμως, δόθηκαν ἀπό τόν Μακαριώτατον ἀρκετές μάχες μέ τήν Πολιτεία, ἀπό τίς ὁποῖες ἐξῆλθε νικήτρια ἡ Ἐκκλησία μας, λόγῳ τῆς συνετῆς ἀλλά καί εὐφυοῦς οἰακοστροφίας του."
Σημειώσεις φοιτητή: «Τι σπουδαίος Ιεράρχης! Λογικά ο ίδιος θα συμμετείχε ενεργά στην ανοικοδόμηση αυτών των Ναών! Θα είχε πιάσει το γιαπί και θα έφτιαχνε τσιμέντο με τα χέρια του. Τέτοια ταπείνωση μόνο ο αγ. Νεκτάριος είχε όταν καθάριζε τις τουαλέτες στην Ριζάρειο! Μάχες με την πολιτεία: Λογικά θα είχε διοργανώσει μεγάλες λαοσυνάξεις για την αλλαγή φύλου στα παιδιά από 15 ετών. Λογικά θα έκανε πνευματική επανάσταση και για το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλόφιλων, ίσως αφόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το πρωθυπουργό και τους βουλευτές που ψήφισαν αυτό το άθλιο νομοσχέδιο! Επί ημερών του το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την αναδοχή παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια! Τι ομηρικές μάχες θα είχε δώσει!!, σκέφτηκε ο φοιτητής. «Λογικά θα είχε συγκεντρώσει εκατομμύρια υπογραφές από όλες τις ενορίες της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα ξεσήκωσε τον ορθόδοξο λαό να καταδικάσει τους πολιτικούς! Τι ηγέτης! Τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς δεν τους δεχόταν ούτε στα σκαλοπάτια της Αρχιεπισκοπής», συλλογίστηκε ο φοιτητής. «Τέτοιος Εκκλησιαστικός ηγέτης ούτε ο Χρύσανθος Φιλιππίδης να ήταν που δεν δέχθηκε τον στρατηγό Στουμ!!».Συνεχίζει ο φοιτητής να διαβάζει το άρθρο: "Ἡ διαρρεύσασα δεκαετία συνέπεσε μέ τήν ἐπιδείνωση τῶν ἐσω-τερικῶν ἀλλά καί τῶν ἐξωτερικῶν προβλημάτων τῆς Πατρίδος μας καί, ὅπως εἶναι φυσικό, ἐπηρέασε ἄμεσα καί τήν πνευματική ζωή τοῦ Τόπου μας ἀλλά καί τήν ἐνδοεκκλησιαστική διακονία.
Ἔχουμε κατ’ ἐπανάληψη τονίσει καί μέ πολλούς τρόπους τήν ἄμεση σχέση τῆς Πολιτικῆς ἤ Πολιτειακῆς ζωῆς μέ τήν πνευματική–λατρευτική ἐκκλησιαστική ζωή, ὅπως, ἐπίσης, καί τήν ἀνάγκη νά ἀντιληφθῆ τό Ἐκκλησιαστικό Σῶμα αὐτή τήν ταύτιση καί νά μήν ἀδιαφορῆ γιά τήν ἐπιλογή πνευματικῶν Ἀρχόντων. Δυστυχῶς, καί τό Ἐκκλησιαστικό Πλήρωμα ἀλλά καί οἱ Ἱεράρχες μας δέν ἐννοοῦν νά ἐνστερνισθοῦν αὐτή τήν ἀλήθεια καί ἀναγκαιότητα καί, γι’ αὐτό, ἄφησαν ἐντελῶς μόνον τόν Μακαριώτατον Ἀρχιεπίσκοπόν μας νά ἀντιμετωπίση τήν Πολιτειακή λαίλαπα, μέ ἐξαίρεση τήν συναντίληψή της στό θέμα τῆς Μακεδονίας."
Σημειώσεις φοιτητή: «Τι καημένος! Ήταν λογικά ο μόνος που πίεζε τους ιεράρχες μέσα στη Σύνοδο να γίνουν νέες λαοσυνάξεις για την Μακεδονία σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας! Πραγματικός ηγέτης! Και οι άλλοι Ιεράρχες θα τον αγνόησαν όπως και στη σύνοδο της Κρήτης το 2016» σκέφτηκε ο φοιτητής. «Θα ήταν και πάλι μόνος του. Εκείνος σίγουρα θα ήθελε να μην αποδοθεί ο όρος Εκκλησία στους αιρετικούς αλλά δεν θα μπορούσε να πείσει μια ομάδα οικουμενιστών ιεραρχών που του αντιστάθηκαν για το αντίθετο. Δυστυχώς δεν θα τα κατάφερε ο μεγάλος μας ηγέτης και τελικά θα υπέκυψε στις πιέσεις και δέχθηκε να αλλάξει απόφαση η Εκκλησία της Ελλάδος και να υπογράψει τα κείμενα της Κρήτης. Σίγουρα πάντως θα έδωσε ηρωικές μάχες μιμούμενος τον Αγ. Μάρκο τον ευγενικό στην Σύνοδο της Φεράρας!». 
Συνεχίζει ο φοιτητής το διάβασμα του άρθρου: "Ἔγραψα καί ἄλλοτε ὅτι οἱ πνευματικές καί διοικητικές ἱκανότητες τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου μας κ. Ἱερωνύμου συνετέλεσαν ὥστε ἡ παρουσία τῆς Ἐκκλησίας μας κατά τήν περίοδο αὐτή νά μήν γίνη ἀντικείμενο χλευασμοῦ καί εὐτελισμοῦ, μᾶλλον δέ νά ἀποσπάση τόν σεβασμό καί τήν προσοχή ἀκόμη καί τῶν ἐχθρῶν Της.
Ἀπόδειξη τῆς ἀποδοχῆς καί τοῦ σεβασμοῦ τῆς Πολιτείας στήν προσωπικότητα τοῦ Μακαριωτάτου ἦταν ἡ σύσσωμη παρουσία στό ἑορταστικό Ἰωβηλαῖο του, ὅλων τῶν Κρατικῶν λειτουργῶν, ἀπό τοῦ Προέδρου τῆς Δημοκρατίας καί τοῦ Πρωθυπουργοῦ ἕως τῶν ἀξιωματούχων τῆς Δικαιοσύνης, τοῦ Στρατοῦ καί τῶν Σωμάτων Ἀσφαλείας.
Εὐχόμεθα υἱκῶς στόν Μακαριώτατον Ἀρχιεπίσκοπόν μας κ. Ἱερώνυμον Β΄ ἔτη πολλά καί εὐλογημένα ἀλλά καί πνευματική δύναμη καί φωτισμόν παρά Θεοῦ στήν ἰδιαιτέρως δύσκολη πηδαλιουχία τῶν ἡμερῶν πού ἔρχονται..."
Σημειώσεις φοιτητή: «Η Εκκλησία της Ελλάδος σίγουρα επί ημερών Ιερωνύμου Λιάπη σίγουρα θα είχε διατηρήσει την αξιοπρέπειά της και τις αξίες της! Λογικά δεν θα είχε δεχθεί μύγα στο σπαθί του για τα θρησκευτικά! Δεν θα ήθελε με τίποτα να αλλάξει ο ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος. Λογικά θα αντέδρασε πολύ έντονα στον Πρωθυπουργό Τσίπρα και τους Υπουργούς Φίλη και Γαβρόγλου! Αλλά τι κρίμα! Πάλι δεν τα κατάφερε μάλλον. Πάντως θα έπεσε μαχόμενος σίγουρα! Τους θεολόγους του ΚΑΙΡΟΥ δεν  θα ήθελε καν να τους δει λογικά. Είμαι βέβαιος ότι θα είχε άμεση σχέση και συνεργασία με την ΠΕΘ που ήθελε τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος! Τι κρίμα όμως ο μεγάλος μας ηγέτης πάλι δεν τα κατάφερε, θα έδωσε πάντως ομηρικές μάχες πάλι!» σκέφτηκε ο φοιτητής.
«Πόσο μεγάλος Εκκλησιαστικός ηγέτης θα ήταν αυτός ο Ιερώνυμος», 
αναλογίσηκε με περηφάνια ο φοιτητής. «Λογικά θα είχε για πρότυπα του τους μεγάλους πνευματικούς ηγέτες του 20ου αι., τον Φλωρίνης Αυγουστίνο, τον Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιο και ίσως τον Κονίτσης Σεβαστιανό! Πάντως σίγουρα τους ξεπέρασε στην ομολογία πίστεως, στην φιλοπατρία του και στους αγώνες για Ορθοδοξία και Ελλάδα!».
Υ.Γ: Αν ο συντάκτης του περιοδικού "Ενοριακή Ευλογία" είναι θύμα, τότε σίγουρα είναι ένοχο θύμα.