Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Αναβάλλεται η συζήτηση για το Ουκρανικό στο Φανάρι

Στριμωγμένοι Βαρθολομαίος και… αλληλέγγυοι
«Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης ανέβαλε την εξέταση του ζητήματος της χορήγησης αυτοκέφαλιας σε μια ενιαία Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», αποκάλυψε η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων στον ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 5.
Η αναβολή πιθανόν οφείλεται σε αντίθετες απόψεις σχετικά με το ζήτημα εντός της Εκκλησίας. Η ημερομηνία της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου για την εξέταση του θέματος έχει αναβληθεί μέχρι τον Ιούνιο.
«Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι ο πατριάρχης δεν αισθάνεται πολύ καλά και ίσως λόγω των δυσκολιών που προέκυψαν κατά τη διαδικασία», σχολίασε η Λιουντμίλα Φιλιπόβιτς, επικεφαλής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Θρησκείας στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας.
Πηγές του Φαναρίου από την πλευρά τους επικαλούνται την πρόσφατη ασθένεια του κ. Βαρθολομαίου όταν και νοσηλεύτηκε από τις 6 έως τις 7 Μαΐου.
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρεται να έχει υποστεί μεγάλη πίεση για να επιλύσει εδώ και τώρα το ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας.
Όμως η μια μετά την άλλη οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, αλλά και οι αγιορείτικες μονές, στηρίζουν εμμέσως ή αμέσως την κανονική ουκρανική εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας.
Βουλγαρία, Σερβία και εσχάτως και η Πολωνία, που απέστειλε επιστολή στήριξης στον Μητροολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο, δεν φαίνονται να συμμερίζονται τις ανησυχίες του Βαρθολομαίου και των… αλληλέγγυών του.
Σύμφωνα με την Φιλιππόβιτς, υπάρχουν αντίθετες απόψεις στην Εκκλησία για το «ουκρανικό ζήτημα.» «Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν εκείνοι που ποτέ δεν θα υποστηρίξουν την αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», ανέφερε.