Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018

Ιερώνυμος σε Κάρολο: Σας καλωσορίζουμε στη γη της καταγωγής σας

Κάρολος: Θα μεταφέρω το μήνυμά μου στον αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπουρι
και πιστεύω ότι και εκείνος θα θελήσει να επισκεφθεί την Ελλάδα...
Άσχημα αισθάνθηκε ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος μπροστά στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, κατά τη στιγμή της ανταλλαγής των εθιμοτυπικών δώρων.
Ο Ιερώνυμος έδωσε στον Κάρολο μια εικόνα της Παναγίας και ο Κάρολος ανταπέδωσε με για μια φωτογραφία δική του και της Καμίλας υπογεγραμμένη από τον ίδιο, όπως ορίζει η εθιμοτυπία του Παλατιού. Ωστόσο, στη θέα του δώρου του Αρχιεπισκόπου, ο πρίγκιπας της Ουαλίας δήλωσε: «Φοβάμαι το δικό μου δώρο δεν είναι εξίσου επαρκές».
«Σας καλωσορίζουμε στη γη της καταγωγής κατά το ήμισυ των προγόνων σας, σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα και την Αρχιεπισκοπή με πολύ χαρά. Είναι γνωστό ότι αγαπάτε την πατρίδα μας, σέβεστε την ορθοδοξία μας και αυτό έχει αποδειχθεί από τις συχνές επισκέψεις σας στο μοναστήρι του Αγίου Όρους. Γνωρίζουμε ότι ενδιαφέρεστε για τις θεολογικές έρευνες, έρευνες που αναφέρονται στον πολιτικό, την τέχνη και την ιστορία», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος κατά την υποδοχή του Καρόλου.
«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που με δεχτήκατε σε αυτό το χώρο και είναι μεγάλη χαρά για μένα που σας συναντώ. Όπως έχω ήδη αναφέρει έχω επισκεφθεί το Άγιο Όρος σε διάφορες περιστάσεις και πολλές μονές στη Ρουμανία. Και έχοντας κάνει αυτό έχω αποκτήσει μια ιδιαίτερα εκτίμηση για τις παραδόσεις της ορθόδοξης εκκλησίας. Και γνωρίζω επίσης ότι υπό την ηγεσία σας έχουν γίνει πολλά μέσω της Αποστολής για να βοηθηθούν οι άνθρωποι στην Ελλάδα που αυτή την εποχή το έχουν ανάγκη. Και αν μου επιτρέπεται είμαι πολύ συγκινημένος με τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων ανεξάρτητα αν προέρχονται από την Ελλάδα ή από άλλες χώρες. Και όπως με ακούσατε να λέω χθες το βράδυ ελπίζω και εγώ με τον δικό μου τρόπο να προσφέρω στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι μέσω μιας δικής μου φιλανθρωπικής οργάνωσης. Θα μεταφέρω το μήνυμά μου στον αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπουρι και πιστεύω ότι και εκείνος θα θελήσει να επισκεφθεί την Ελλάδα. Είμαι εξαιρετικά υπόχρεος για την θερμή υποδοχή σας και το δώρο που μου κάνατε. Φοβάμαι το δικό μου δώρο δεν είναι εξίσου επαρκές» ανταπάντησε ο πρίγκιπας Κάρολος.