Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018

Συνάντηση Ιλαρίωνα με τον Πριμάτο της παπικής «Εκκλησίας» στην Πολωνία

Συνάντηση του Προέδρου του ΤΕΕΣ με τον Πριμάτο της Ρωμαιοκαθολικής «Εκκλησίας» στην Πολωνία
Στην Γραμματεία της Διασκέψεως των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Πολωνίας, όπου είχε τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Gniezno και Πριμάτο της Πολωνίας Wojciech Polak, προσεκλήθη στις 19 Μαΐου 2018 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήαμτος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος επισκέφθηκε την Πολωνία με την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ Κυρίλλου.
Κατά τη συνομιλία, η οποία διεξήχθη σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα, συζητήθηκη η ανάπτυξη διμερών σχέσεων μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας τη Ρωσίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Πολωνία. Τονίσθηκε ότι οι σχέσεις αυτές ακολουθούν τη γραμμή της Κοινής Διακηρύξεως προς τους λαούς Ρωσίας και Πολωνίας, την οποία υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Διασκέψεων των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Πολωνίας Μητροπολίτης Ιούσεφ Μιχάλικ και ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλος κατά τη επίσκεψη του τελευταίου τον Αύγουστο 2012 στην Πολωνία, και η οποία η Διακήρυξη παραμένει επίκαιρη.
Στη συνάντηση παρέστησαν ο Ιερέα Γιαροσλάβ Μροβτσίνσκι, Αναπληρωτής του Αρχιγραμματέα της Διασκέψεως, ο Γραμματέας Τύπου της ἐν λόγῳ οργανώσεως Ιερέας Παύλος Ρίτερ-Αντριάνικ και ο Διευθυντής του Ρωμαιοκαθολικού Πρακτορείου Ειδήσεων κ. Μάρτιν Πιετισέφσκυ, καθώς και οι συνοδοί του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί διορθοδόξων σχέσεων, και ο Ιδιαίτερος του Προέδρου κ. Α. Αιρσώφ.