Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του τμήματος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης
Ἔλαβα στήν προσωπική μου ἠλεκτρονική διεύθυνση τό ἀκόλουθο μήνυμα διαμαρτυρίας πού ἀφορᾶ τήν ἐκδήλωση τῆς 19ης Μαΐου 2018 τοῦ τμήματος Θεολογίας τῆς Θεολογικῆς σχολῆς τοῦ ΑΠΘ στά πλαίσια  “Ἑβδομάδας Λόγου καί Τέχνης” (3-19 Μαΐου 2018). Στό μήνυμα ὑπογραμμίζεται ἡ σπουδαιότητα τῆς 19ης Μαΐου ὡς «Ἡμέρας Μνήμης τῆς Γενοκτονίας τῶν Ἑλλήνων τοῦ Πόντου» καί συνεπῶς καταδεικνύεται τό ἀσυμβίβαστο τῆς σύμπτωσης τῆς ἐκδήλωσης μέ τήν ἐθνική τραγωδία τῆς Γενοκτονίας. 

Αξιότιμε κε Πρόεδρε του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ,
Αποστέλλω αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα για να εκφράσω την έκπληξη και τη βαθύτατη θλίψη μου για το γεγονός ότι επιλέξατε την 19η  Μαϊου να τιμήσετε τον αξιολογότατο συνθέτη Γιάννη Σπανό διοργανώνοντας μουσική βραδιά.
Θέλω να ελπίζω ότι παραβλέψατε την σημασία και τον συμβολισμό αυτής της ημερομηνίας για εμάς τους Χριστιανούς της Ανατολίας αλλά και όλους τους Έλληνες. Την  ημέρα αυτή τιμάται η μνήμη των προγόνων μας που επέλεξαν τις διώξεις και τις σφαγές προκειμένου να κρατήσουν την πίστη τους.  Οι παππούδες μας αν και αγράμματοι γνώριζαν ότι άλλος δρόμος σωτηρίας δεν υπήρχε από την πίστη στον Άγιο Τριαδικό Θεό και το απέδειξαν με το μαρτύριο του αίματος. Για μένα και ευτυχώς για χιλιάδες ακόμη, αυτοί οι πρόγονοι λειτουργούν ως Φάροι στην εποχή μας που όλα ισοπεδώνονται σε ένα ανώφελο και ολετήριο πανηγύρι.
Πρόθεση μου δεν είναι να σας υποδείξω το δέον και το αρμόζον για την περίσταση, ούτε να σας κάνω μάθημα Ιστορίας. Άλλωστε εσείς ως Αιτωλός έχετε παράδειγμα τον Άγιο Κοσμά... Εύχομαι να αντιληφθείτε τη σοβαρότητα του θέματος και να αλλάξετε την ημερομηνία της μουσικής βραδιάς, ως ελάχιστο χρέος στις 353.000 ψυχών  του Πόντου και ενός εκατομμυρίου της Μικράς Ασίας που θρηνούμε  και τιμούμε την 19η Μαΐου.  
"τί γάρ ὠφελεῖται ἄνθρωπος ἐάν τόν κόσμον ὅλον κερδήσῃ, τήν δέ ψυχήν αὐτοῦ ζημιωθῇ; ἢ τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ;" (Ματθ. ιστ΄ 26)

Με τιμή
Γάτσια Παρασκευή