Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

Οι U2 υποστηρίζουν το δικαίωμα των Ιρλανδών γυναικών στην έκτρωση

Οι U2 παίζουν για το δικαίωμα των Ιρλανδών γυναικών στην έκτρωση
Από την Τούλσα της Οκλαχόμα, στην καρδιά του αμερικανικού Bible belt, όπου ο «νόμος του Θεού» υπερισχύει των νόμων της ανθρωπιάς και της λογικής, ξεκίνησε χθες, 2 Μαΐου, το Experience and Innocence tour των U2.
Η περιοδεία, που θα ολοκληρωθεί με τέσσερις εμφανίσεις τον Νοέμβριο στο Δουβλίνο, είναι σχεδόν sold-out και περιλαμβάνει όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις των Η.Π.Α. και της Ευρώπης.
Μια από τις συνέπειες της περιοδείας είναι ότι τα μέλη του γκρουπ δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στο κρίσιμο δημοψήφισμα της 25 Μαΐου που θα κρίνει το μέλλον των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ιρλανδία.
Το δημοψήφισμα αφορά στην κατάργηση του Άρθρου 8 του ιρλανδικού συντάγματος που προβλέπει ότι απαγορεύεται η διακοπή της κύησης σε έγκυες γυναίκες, ακόμα και αν η διακοπή συμβεί εκτός των συνόρων της χώρας. Το άρθρο που ισχύει από το 1983 διχάζει τους Ιρλανδούςˑ θύματα βιασμού και οι γυναίκες με προβλήματα υγείας υποχρεώνονται να φέρουν στον κόσμο ανεπιθύμητα παιδιά, πολλές φορές με μοιραίες συνέπειες για την ζωή τους.
Οι U2 έχουν πάρει θέση ομόφωνα υπέρ της κατάργησης του Άρθρου 8.