Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018

Κοντονής: Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει ο διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας

«Οι σχέσεις κράτους - Εκκλησίας πρέπει να είναι διακριτές, και το κράτος και η Εκκλησία έχει να επιτελέσει ένα σπουδαίο ρόλο, στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας, οπότε θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα εκσυγχρονισμού του δημόσιου βίου αλλά και περισσότερης ελευθερίας στην ορθόδοξη ελληνική Εκκλησία είναι κάτι το οποίο όλοι πρέπει να το θέλουμε» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολιάζοντας τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας.
«Νομίζω έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει ο διαχωρισμός στο πλαίσιο της κατανόησης και των αμοιβαίων απόψεων, οι οποίες συγκλίνουν σε αυτό το θέμα», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τα επεισόδια εναντίον του στα Γιαννιτσά, ο κ. Κοντονής τόνισε ότι, «το να με αποδοκιμάζουν οχτώ νεοναζί θαυμαστές του Χίτλερ, και καμιά δεκαριά ακροδεξιοί της ΝΔ το θεωρώ τιμή. Δεν ανατανακλά στην κοινωνία, έχω υπηρετήσει στα Γιαννιτσά και την Έδεσσα».
«Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να διαιωνιστεί σύνθετη ονομασία με το Μακεδονία που θα περιορίζεται μόνο στις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας – Σκοπίων, ή μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό – πάγια θέση όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών- έναντι πάντων» υπογράμμισε.
«Δεν υπάρχει θέμα εθνότητας, η συμφωνία διαλαμβάνει μόνο το θέμα της ιθαγένειας» είπε ο κ. Κοντονής και συμπλήρωσε αναφερόμενος στους 180 ψήφους που ζητά ο Πάνος Καμμένος για την ψήφιση της συμφωνίας ότι «δεν είναι συνταγματική επιταγή επειδή το λέει ο κ. Καμμένος»
«Η μη συμπερίληψη του όρου Μακεδονία είναι πλέον μαξιμαλιστική, το είχε πει και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφέροντας μάλιστα ότι ο Σαμαράς ‘’τα έκανε μούσκεμα’’» δήλωσε χαρακτηριστικά.