Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018

Παρέμβαση Βαρθολομαίου για Ουκρανούς και Σκοπιανούς για την ύπαρξη σχίσματος

Παρέμβαση Βαρθολομαίου για Ουκρανούς και Σκοπιανούς: Η ύπαρξη σχίσματος δεν αποτελεί επιχείρημα για να εγκαταλείψουμε έναν λαό
Ειδική αναφορά στους Ουκρανούς και στους Σκοπιανούς περιελάμβανε η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου πριν από λίγη ώρα κατά την Θεία Λειτουργία και με αφορμή τα ονομαστήριά του. 
Η ύπαρξη σχίσματος δεν αποτελεί επιχείρημα για να εγκαταλείψουμε έναν λαό ελαφρά τη συνειδήσει”, ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος και μίλησε για τις ευθύνες του Οικουμενικού θρόνου “απέναντι στον Θεό και στην ιστορία”. Είναι αποστολικό χρέος για την Εκκλησία να επαναφέρουμε πάντα τα έθνη στην αλήθεια και στην κανονικότητα” τόνισε με νόημα. Είπε ακόμη πως δημιουργείται κίνητρο για “ανέυρεση σωτηριοδόχων και ενωτικών λύσεων”. Ανέφερε ακόμη πως το Πατριαρχείο σεβάστηκε πάντα την ιδιαιτερότητα και την ταυτότητα των εκχριστιανιζομένων λαών προσθέτοντας πως το Πατριαρχείο ποτέ δεν χρησιμοποίησε την ιεραποστολή προς ίδιον όφελος και με διαθέσεις επεκτατικές και αποικιοκρατικές. Μίλησε ακόμη κατά του εθνοφυλετισμού που “αλλοτριώνει τους εκχριστιανιζομένους λαούς”.
Καρπό εσωτερικής ιεραποστολής χαρακτήρισε την Σύνοδο της Κρήτης και μίλησε με ενθουσιασμό για το πρόσφατο συνέδριο της Θεσσαλονίκης που είχε αυτήν ως αντικείμενο. Ευχαρίστησε τέλος τους Έλληνες αξιωματούχους που βρέθηκαν εκεί και όπως είπε εκφράζουν την αγάπη προς την πρωτόθρονο εκκλησία και την αφοσίωση στον θεσμό του Πατριαρχείου.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2018 “Η διακοπή μνημοσύνου στα Συναξάρια των Αγίων μας”