Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018

Γιατί έγινε “πράσινος” ο Πατριάρχης;


Ο “παγωμένος” Πατριάρχης ΦΩΤΟ: Νίκος Μαγγίνας
Είναι γνωστό πως σε πολιτικό επίπεδο και κυρίως σε μια εκλογική αναμέτρηση τα επιτελεία των υποψηφίων προσλαμβάνουν διάσημους image maker και δίνουν σφοδρές μάχες για να διαμορφώσουν την εικόνα του νικητή για τον δικό τους “πελάτη”.
Όταν πρωτοακούστηκε η έκφραση “πράσινος” Πατριάρχης, το θεωρήσαμε κακόγουστο αστείο ή φάρσα. Δυστυχώς για εμάς η “πράσινη” εκδοχή ενός Οικουμενικού Πατριάρχη, φάνηκε να αρέσει πάνω απ’ όλα.. στον ίδιο!
Για να αναδείξουμε το “μεγαλείο” μιας τέτοιας κίνησης ματ του ίματζ μέηκερ του Πατριάρχη, αναζητήσαμε στην Παράδοση της Εκκλησίας και με μια πρώτη προσέγγιση στους γηγενείς Ορθοδόξους Αγίους και Μάρτυρες της Αρχαίας Εκκλησίας - οι οποίοι έζησαν και διέδωσαν την Πίστη στις Βρετανικές Νήσους και την Ιρλανδία[1], βρήκαμε  “λαυράκι”!
Ο Άγιος Πατρίκιος
Ήταν Χριστιανός ιεραπόστολος και θεωρείται προστάτης Άγιος και φωτιστής της Ιρλανδίας. Άσκησε τα ιεραποστολικά και επικοπικά του καθήκοντα περί το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα. Το 432 χειροτονήθηκε επίσκοπος με το όνομα Πατρίκιος. Τότε στάλθηκε στην Ιρλανδία προκειμένου να καταπολεμήσει την αίρεση των Πελαγιανών, αλλά και για την περαιτέρω διάδοση του Χριστιανισμού. Αν και δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το χρόνο της δράσης του, σύμφωνα με κάποιες πηγές ο Άγιος Πατρίκιος έζησε μεταξύ των ετών 373 και 493, ενώ κατ΄ άλλες δίδαξε το Χριστιανισμό στη Βόρειο Ιρλανδία από το 433 μέχρι και το θάνατό του, πιθανώς το 460. Ο Άγιος Πατρίκιος θεωρείται άγιος και από την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ η μνήμη του γιορτάζεται στις 17 Μαρτίου, όπου ιδιαίτερα στην Ιρλανδία πραγματοποιούνται πάνδημες και μεγαλοπρεπείς τελετές[2].
Στα πλαίσια του εορτασμού της St.Patrick’s day  ή Paddy’s day λαμβάνουν χώρα πολλά παράξενα και περίεργα δρώμενα. Κυριαρχεί το τρίφυλλο τριφύλλι, (που σύμφωνα με την παράδοση χρησιμοποίησε ο Άγιος για να εξηγήσει στους Ιρλανδούς το μυστήριο της Αγίας Τριάδος) και το πράσινο χρώμα, που σύμφωνα με κάποιες πηγές, καθιερώθηκε από λάθος αντί για το μπλέ, σαν Εθνικό χρώμα των Ιρλανδών.
Τα χρόνια πέρασαν και η Ιρλανδία πλέον απομακρύνθηκε από την Ορθοδοξία. Η κουλτούρα του Οικουμενιστικού πνεύματος, "κατάφερε" την εορτή του φωτιστή των Ιρλανδών στην Ορθόδοξη πίστη, να καταντήσει κοσμικό δρώμενο που κυριολεκτικά έχασε την αξία του. Έγινε άλλη μια αιτία για ξεφάντωμα και όχι άλλη μια ευκαιρία για μίμηση του Αγίου που υποτίθεται πως τιμάται. Στο πλαίσιο της κοσμικής πανηγύρεως της St.Patrick’s day, επικρατεί θα λέγαμε μια πράσινο-μανία.
Αφιερώματα του Hollywood σε όλους τους πράσινους ήρωες:

YONDAΠράσινα μνημεία και αξιοθέατα σε ολόκληρο τον κόσμο:
Πύργος της Πίζα, Ιταλία
'Οπερα του Σίδνεϋ, Αυστραλία
Λευκός Οίκος, Ουάσιγκτον ΗΠΑ
Καταρράκτες του Νιαγάρα, Καναδάς
Πύργος του Άιφελ Παρίσι, Γαλλία
Burj Al Arab Dubai, HAE
Σικάγο, ΗΠΑ
Από την άλλη πλευρά ο θυμόσοφος λαός, λέει πως κάποιος «πρασίνισε από τη ζήλεια του», άποψη που επιβεβαιώνει και ο Σαιξπηρ (στο έργο του «Οθέλος») παρουσιάζει τη ζήλεια σαν ένα τέρας με πράσινα μάτια. Σε σειρά παιδικών βιβλίων για τα συναισθήματα πράσινος είναι ο φθόνος
Επίλογος
Τελικά τα μαρκετίστικα κόλπα και οι εμπορικές πρακτικές, δεν αρμόζουν σε θεσμούς. Ακόμη περισσότερο δεν πρέπουν σε Ιερούς θεσμούς που δεν αφορούν μόνο σε τούτη τη ζωή αλλά και στην αιώνια. Tο Οικουμενικό μας Πετριαρχείο δείχνει να έχει αντίθετη άποψη. 
Ευχή μας είναι να συνέλθει ο Πατριάρχης από το Οικουμενιστικό βέρτιγκο στο οποίο φαίνεται να βρίσκεται και να αρθεί στο ύψος των ομολογητών προκατόχων του Πατριαρχών της Βασιλεύουσας. Ο λαός έχει ανάγκη να "αναστηθεί" ο Πατριάρχης του Γένους. 
Δεν επιθυμούμε ο Πατριάρχης μας να υποτιμάται σαν προϊόν, άλλοτε να πρασινίζει και άλλοτε να ξεπαγιάζει. Φτάνει πια! Προστατέψτε τον Πατριάρχη από τους κακούς συμβούλους του. Αν τελικά δεν έχει συμβούλους και όλα τούτα είναι προσωπικές του επιλογές, τότε ποιος άραγε θα τον/μας προστατέψει από τον κακό του εαυτό;
Καλή φώτιση
Καλή Μετάνοια