Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018

Τα καλά και συμφέροντα... ταις ψυχαίς ημών

Διαβάζουμε στο protothema.gr:
"Στη λίστα των ατόμων που θα λάβουν μελλοντικά μόσχευμα εντάχθηκε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιγνάτιος. Η είδηση έγινε δεκτή με χαρά στις τάξεις του εκκλησιαστικού σώματος, ενώ ακολούθησε δοξολογία στον Άγιο τριαδικό Θεό."
Αναρωτιόμαστε τελικά ποιον εξυπηρετεί η στάση της διοικούσας Εκκλησίας στο θέμα της μεταμόσχευσης των οργάνων.
Είναι δυσάρεστο να αναφερόμαστε στο θέμα, όταν διακυβεύεται η ζωή ενός ανθρώπου, με οποιοδήποτε αξίωμα. Αλλά το ηθικό μέρος της υπόθεσης, με το εμπόριο οργάνων να έχει αποδειχθεί περίτρανα και το εφεύρημα του "εγκεφαλικού θανάτου" να υπηρετεί την απάνθρωπη βιομηχανία της ελπίδας, παραμένει.
Η Χαρά και η δοξολογία του πληρώματος της Εκκλησίας, γίνεται όταν αξιωθεί του Παραδείσου άλλος ένας πιστός Ορθόδοξος Χριστιανός.
Η άλλη χαρά είναι ύποπτη και προπαγανδιστική για την αποδοχή της μεταμόσχευσης και την αθώωση της εγκληματικής οργάνωσης που λυμαίνεται το εμπόριο των οργάνων σώματος.
Τα καλά και συμφέροντα ταις ψυχαίς ημών – Ποια είναι τα «καλά και συμφέροντα»;
Ο χριστιανός γνωρίζει ότι υπάρχει ψυχή και άλλη ζωή, και βλέπει τα πάντα με το πρίσμα της αιωνιότητος.
Ωστόσο, επειδή οι χριστιανοί πολλές φορές δεν γνωρίζουμε το συμφέρον τής ψυχής μας, παρακαλούμε τον Χριστό να μας δίνη ό,τι Εκείνος κρίνει ως συμφέρον.
Λέγει ο ιερός Χρυσόστομος: «Δεν γνωρίζεις εσύ εκείνα που σε συμφέρουν, όπως τα γνωρίζει ό Θεός πολύ καλά. Πολλές φορές ζητάς βλαβερά και επικίνδυνα πράγματα, ο Θεός όμως που ενδιαφέρεται περισσότερο για την σωτηρία σου δεν προσέχει την αίτηση, αλλά σε κάθε περίπτωση φροντίζει για το συμφέρον σου».
Έτσι ο πιστός δεν θλίβεται εάν δεν λάβει εκείνο που ζήτησε, διότι πιστεύει ότι ο Κύριος είναι ο βάθει σοφίας φιλανθρώπως πάντα οικονόμων και το συμφέρον πάσιν απονέμων. Και είτε λάβει απάντηση στο αίτημα του είτε όχι, ευχαριστεί και δοξολογεί την αγάπη Του.
Εάν δεν λαμβάνουμε από τον Θεό ό,τι ζητούμε, είναι επειδή ζητούμε λίθο και όχι τον Άρτο της ζωής. «Ας είναι πνευματικά όλα τα αιτήματα σου, και θα λάβεις οπωσδήποτε», τονίζει ο ιερός Χρυσόστομος.
Ο ίδιος ο Κύριος μας προτρέπει να μην ζητούμε ασήμαντα πράγματα, διότι, όπως μας διαβεβαίωσε, ενός έστι χρεία. Κι εμείς στην θεία Λειτουργία ζητούμε από τον θεό τον ουράνιο Άρτο, τον Χριστό. Αυτός είναι το Έν το οποίο μας συμφέρει: Μας φέρει όλους μαζί κοντά στον ουράνιο Πατέρα.

Ιερομονάχου Γρηγορίου, «Η Θ.Λειτουργία», Άγιο Όρος, 2006