Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο βίος της Αγίας Μακρίνας [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο βίος της Αγίας Μακρίνας [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]
Θέματα ανάρτησης: Ο βίος της Αγίας Μακρίνης – Η οσία γυναίκα που ξεπέρασε την γυναικεία φύση
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Ανάμεσα στα πολύ σπουδαία έργα του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, είναι το έργο «Εις τον βίον της Οσίας Μακρίνης».
Στην εισαγωγή της πραγματείας του, μας εξηγεί ότι θα μας πει με ακρίβεια όσα έζησε ο ίδιος με την αδελφή του την οποία επαινεί και για την οποία μιλά με ενθουσιασμό.
Στην οικογένεια του Μεγάλου Βασιλείου, η Αγία Μακρίνα, ήταν πρωτότοκος κόρη. Ήταν μεγαλύτερη από τον Μ. Βασίλειο κατά δύο έτη.
Διηγείται ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, θαυμαστά γεγονότα που συνέβησαν ακόμα πριν γεννηθεί η Μακρίνα και μας δίνει λεπτομέρειες για την ανατροφή της. Το κρυφό όνομά της ήταν Θέκλα, και μας εξηγεί γιατί.
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να διδαχθούμε  πώς ανατράφηκε, ποια θεωρούνταν τα κατάλληλα μαθήματα για τις πρώτες ηλικίες, πως απέφευγαν τότε μαθήματα από τα οποία μπορούσε να πάρει το παιδί άσεμνες εικόνες, και να προβληματιστούμε για τη δική μας ευθύνη στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών σήμερα.
Επαινεί την ομορφιά της ο αδελφός της και διηγείται πως πολλοί ήθελαν να τη νυμφευθούν αλλά και πως έγινε και η Μακρίνα δεν νυμφεύθηκε ποτέ. Τα ηθικά διδάγματα από τη νεαρή ηλικία της Μακρίνας, είναι επίσης ωφέλιμα. Φύλαγε ανεπίληπτη τη ζωή της, οδηγώντας και την μητέρα της λίγο – λίγο από την πολυτέλεια, στην άυλη και απλή ζωή.
Μας μεταφέρει ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, βιογραφικά στοιχεία της οικογενείας τους και μας δίνει πληροφορίες από πρώτο χέρι για το πώς η οσία γυναίκα καθοδηγούσε πνευματικά τη μητέρα και τα αδέλφια της.
Διηγείται την τραγική ιστορία του αδελφού τους Ναυκρατίου, που έριξε την οικογένεια σε βαρύ πένθος. Στην περίσταση αυτή φάνηκε η αρετή της Μεγάλης Μακρίνης, μας λέγει ο αδελφός της. Μένοντας η ίδια σταθερή και αλύγιστη, έδειξε και στη μητέρα της την Εμμέλεια, τον δρόμο προς την ανδρεία.
Αυτό αυτή τη διήγηση διδασκόμαστε επίσης, πώς πρέπει να πενθούμε εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί, χωρίς υπερβολικές αντιδράσεις που γίνονται επιδεικτικά πολλές φορές.
Περιγράφει πολύ συγκινητικά τις δοκιμασίες που πέρασε η Οσία Μακρίνα, μέσα από τις οποίες αναδείχθηκε η γνησιότητα και το αταπείνωτο της ψυχής της.
Βλέπουμε λοιπόν στο βίντεο που ακολουθεί, πόσο παιδαγωγικές είναι οι συμφορές του βίου καθώς και άλλα ωφέλιμα παραδείγματα προς μίμηση, για γονείς, παιδιά και αδέλφια.
Ο σεβαστός π. Θεόδωρος Ζήσης, μας μεταφέρει όλα αυτά τα στοιχεία, μέσα από τη βιογραφία της Αγίας Μακρίνης, η οποία είχε καθοριστικό ρόλο στην πνευματική πορεία ολόκληρης της οικογενείας της, όπως πολύ όμορφα μας διηγείται ο αδελφός της Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Νύσσης.
Στον επίλογο της ομιλίας του ο π. Θεόδωρος, κάνει και μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση για τον αντιοικουμενιστικό του αγώνα.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο βίος της Αγίας Μακρίνας [ΒΙΝΤΕΟ-2015]