Κυριακή, 29 Ιουλίου 2018

Μπρα ντε φερ Πούτιν-Ποροσένκο

Μπρα ντε φερ Πούτιν-Ποροσένκο στους εορτασμούς για τον εκχριστιανισμό των Ρως με φόντο την ουκρανική αυτοκεφαλία και στη μέση το Φανάρι
Σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας εξελίχθηκαν οι εκδηλώσεις με αφορμή τους εορτασμούς για να τιμηθεί η 1030η επέτειος του Βαπτίσματος των Ρως σε Μόσχα και Κίεβο.
Ο Ουκρανός Πιοτρ Ποροσένκο ήταν μπροστάρης στην πομπή των σχισματικών του “Πατριαρχείου Κιέβου” μαζί με τον επικεφαλής του «Πατριαρχείου Κιέβου» Φιλάρετο Ντενισένκο, αλλά και την σύζυγό του Μαρίνα, και μέλη της κυβέρνησης.
Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετείχε και εκείνος σε μια θρησκευτική πομπή προς το μνημείο του Πρίγκιπα Βλαντιμίρ στην πλατεία Μποροβίτσα, στο κέντρο της Μόσχας την ίδια μέρα.
Ο Πούτιν περπάτησε από την πλατεία Sobornaya στο Κρεμλίνο προς το μνημείο του πρίγκιπα Βλαντιμίρ μαζί με τον Πατριάρχη Μόσχας και τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Θεόδωρο Β.
Στην προσευχή κοντά στο μνημείο του πρίγκιπα Βλαντιμίρ συμμετείχαν εκπρόσωποι δέκα τοπικών ορθόδοξων εκκλησιών, δηλαδή το ΕλληνΟρθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, η ΕλληνΟρθόδοξη Εκκλησία της Αντιόχειας, το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, η Εκκλησία της Κύπρου, η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, η Πολωνική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία των Τσεχικών Χωρών και της Σλοβακίας. Η ελληνική εκκλησία απουσίαζε λόγω του εθνικού πένθους για τις πυρκαγιές.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τον εκχριστιανισμό των Ρως του Κιέβου ως αφετηρία της εγκαθίδρυσης της κρατικής εξουσίας της Ρωσίας.
«Ο χριστιανισμός είναι το σημείο εκκίνησης για την εγκαθίδρυση και ανάπτυξη της κρατικής εξουσίας της Ρωσίας, της πραγματικής πνευματικής γέννησης των προγόνων μας, της αποφασιστικότητας , της ταυτότητάς τους και της αυτογνωσίας τους, της ευημερίας του εθνικού πολιτισμού και της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης πολύπλευρων δεσμών με άλλες χώρες», δήλωσε ο Πούτιν στη Μόσχα το Σάββατο.
«Ο εκχριστιανισμός της Ρωσίας είναι ένα βασικό και σημαντικό στάδιο της ιστορίας μας, ένα γεγονός πολιτισμικού πεδίου και μετασχηματισμού της πνευματικής δύναμης»συμπλήρωσε.
«Έδειξε τον περαιτέρω αιώνιο δρόμο της Ρωσίας και επηρέασε ολόκληρη την παγκόσμια ανάπτυξη. Οι πρόγονοί μας έδειξαν σοφία και μεγάλη προνοητικότητα ανοίγοντας μια εποχή στην οποία όλοι ανήκουμε τώρα»είπε.
Ο Πούτιν σχολίασε ιδιαιτέρως την προσωπικότητα του Πρίγκιπα Βλαντιμίρ. «Έκανε αυτή την αποφασιστική επιλογή, έγινε οδηγός της πίστης και είδε την ηθική υποστήριξη, την ομορφιά και τη βάση για την ανανέωση της ζωής, για την ενδυνάμωση της ενότητας και της ταυτότητας των λαών που κατοικούν στην Αρχαία Ρωσία».
Αποκάλεσε τον Πρίγκιπα Βλαντιμίρ «πολεμιστή που πέρασε σκληρές μάχες και δοκιμές και που έγινε δημιουργός, διαφωτιστής και ιδρυτής».
Από την δική του σκοπιά ο Πόροσενκο δήλωσε ότι βλέπει τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ως απειλή για την Ουκρανία.
«Εγγυώμαι ότι οι αρχές δεν θα παρεμβαίνουν σε αμιγώς εκκλησιαστικές υποθέσεις, αλλά δηλώνω ότι δεν θα επιτρέψουν και σε άλλα κράτη να το πράξουν, γι ‘αυτό το λόγο πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητο να αποκόψουμε όλα τα πλοκάμια με τα οποία η επιτιθέμενη χώρα λειτουργεί στο κρατικό μας οργανισμό», δήλωσε ο Πόροσενκο στην τελετή των εορτασμών των σχισματικών στο Κίεβο το Σάββατο.
Η εκκλησία στη Ρωσία «χωρίζεται από το κράτος μόνο στα χαρτιά», αλλά στην πραγματικότητα «υποστηρίζει πλήρως και άνευ όρων την αυτοκρατορική πολιτική του Κρεμλίνου», δήλωσε.
«Επιπλέον, το ίδιο το δόγμα του «ρωσικού κόσμου» γεννήθηκε στα πολυτελή κελιά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»ανέφερε ο Πόροσενκο.
Η κατάσταση αυτή είναι «απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας», η οποία «μας υποχρεώνει να δράσουμε», τόνισε.
«Ο τόμος της αυτοκεφαλίας θα ολοκληρώσει την εγκαθίδρυση της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας της Ουκρανίας, θα ενισχύσει τη θρησκευτική ελευθερία και τη διακοινοτική ειρήνη, θα ενισχύσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού»δήλωσε.
Εκατομμύρια Ουκρανοί αναμένουν το συντομότερο δυνατό αναγνώριση μιας αυτοκέφαλης Ορθόδοξης εκκλησίας στην Ουκρανία και είναι έτοιμοι γι ‘αυτό, είπε.
Η αυτοκεφαλία σύμφωνα με τον Ποροσένκο είναι ένας παράγοντας της ουκρανικής ανεξαρτησίας και της εθνικής ασφάλειας και πως εκατομμύρια Ουκρανοί την περιμένουν. «Επιστρέφουμε στην ουκρανική ταυτότητα και ισότιμη θέση μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών του κόσμου στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας», είπε. Μόνο τα… εκατομμύρια Ουκρανοί δεν εμφανίστηκαν στις εκδηλώσεις αφού περίπου 65.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πομπή, εν αντιθέσει με τους 250.000 που έδωσαν βροντερό παρών στους εορτασμούς της κανονικής Εκκλησίας
Ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ της Γαλλίας, που ήταν επικεφαλής αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δήλωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν μπορεί να παραμείνει τυφλό και κωφό στις εκκλήσεις που έχουν γίνει για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα.
Ο “Πατριάρχης” Φιλάρετος δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι η Ουκρανία θα έχει αυτοκέφαλη τοπική εκκλησία. «Δεν ελπίζουμε μόνο, αλλά πιστεύουμε και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα το επιτύχουμε αυτό και ότι θα έχουμε έναν τομο και μια ενοποιημένη εκκλησία», είπε.