Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018

Η θέση της ΔΙΣ για τα Ησυχαστήρια και η στάση της για τη Σύναξη στο Φανάρι

Συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.
Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση, η ΔΙΣ συζήτησε εκτενώς το θέμα των αλλαγών στο καθεστώς των Ησυχαστηρίων. Όπως τονίζεται και στο ανακοινωθέν, οι μεταβολές αυτές είχαν συζητηθεί και εγκριθεί σε συνεδριάσεις το 2015 και το 2016. Αυτή η αναφορά κρίνεται ως μια απάντηση στο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης αλλά και σε όσους δημοσίως έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους.
Παράλληλα, ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε, αλλά στο ανακοινωθέν δεν αναφέρεται, είναι το ζήτημα της συμμετοχής των Μητροπολιτών των Νέων Χωρών στη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου το προσεχές Σαββατοκύριακο στο Φανάρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εκκλησία της Ελλάδος μη θέλοντας να βαθύνει το χάσμα με το Πατριαρχείο αποφάσισε να δώσει το ελεύθερο σε κάθε Ιεράρχη να πράξει αυτό που επιθυμεί, και να ταξιδεύσει ή όχι στην Κωνσταντινούπολη.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ΔΙΣ αναφέρεται:
Συνήλθε σήμερα, Δευτέρα 27 Αυγούστου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 161ης Συνοδικής Περιόδου, για τον μήνα Αύγουστο, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατ’αρχάς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε και πάλι την συμπαράστασή Της στους πυροπαθείς, οι οποίοι προσφάτως επλήγησαν από τις πυρκαϊές στις περιοχές της Αττικής και της Κορίνθου.
Ενημερώθηκε από τα μέλη της αντιπροσωπείας Της για την συνεργασία τους με την Επιτροπή Εκκλησίας και Πολιτείας στην Συνεδρία της 19ης Ιουλίου 2018, κατά την οποία μετείχε και η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς και για τις υποβληθείσες θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με δύο σχετικά υπομνήματα.
Ενημερώθηκε επίσης και για τις επελθούσες μεταβολές στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον νόμο 4559/2018, οι οποίες αφορούν στα Ησυχαστήρια, περί των οποίων εκκρεμεί η έκδοση Κανονισμού από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, ενώ θεσπίζουν και νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις που επιτρέπουν στην Εκκλησία της Ελλάδος τη σύσταση διαρκούς μητρώου των κληρικών προσβάσιμου από όλες τις Μητροπόλεις και την έκδοση κανονισμού διοικητικής διαδικασίας και πολιτικής διαχειρίσεως δεδομένων.
Διευκρινίζεται σχετικώς με ερωτήματα προκληθέντα εξ αιτίας προσφάτως δημοσιευθείσης ανακοινώσεως ότι άπασες οι ανωτέρω νομοθετικές αλλαγές είχαν ζητηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μελετηθεί και εγκριθεί με αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (Δ.Ι.Σ.) σε δύο Συνεδρίες (της 19.6.2015 και της 1.2.2016) και στο πλαίσιο της νόμιμης αρμοδιότητας της Δ.Ι.Σ. κατά το άρθρο 9 παρ. 2 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε με θέματα υποβληθέντα από Συνοδικές Επιτροπές και έλαβε αποφάσεις σχετικές με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.