Σάββατο, 4 Αυγούστου 2018

Άλαδες μπάμιες με βαλσάμικο ξύδι με σύκο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης
Ὑλικά (γιά 6 άτομα):
  • 750 γρ. μπάμιες φρέσκες ἤ κατεψυγμένες
  • 5 κ.σ. ξύδι (γιά ράντισμα)
  • 1 ποτήρι ζεστό νερό γιά τήν ἀρχή
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ἀλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. κάρυ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη  
  • 3 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι μέ σύκο
  • 500 γρ. ὥριμες ντομάτες περασμένες στό μπλέντερ ἤ ψιλοκομμένες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένος ὁ μίσκος, χοντροκομμένα τά φύλλα)
  • 500 γρ. νερό ζεστό
Προετοιμασία γιά τίς φρέσκες μπάμιες:
Μέ ἕνα ψαλιδάκι μαγειρικῆς ἤ μέ μαχαίρι κόβουμε τό κοτσάνι ἀπό τίς φρέσκες μπάμιες, τίς πλένουμε, τίς στραγγίζουμε καί τίς ραντίζουμε μέ τό ξύδι. Τίς ἀφήνουμε γιά μισή ὤρα καί περισσότερο. Τίς ἕτοιμες κατεψυγμένες ὅπως εἶναι ἀπό τήν κατάψυξη, τίς ραντίζουμε μέ τό ξύδι καί τίς προσθέτουμε στόν ταβά, ὅταν ἔρθει ἡ ὥρα τους.
Ἐκτέλεση:
Στόν ταβά (πλατιά, ρηχή κατσαρόλα, προσωπικά χρησιμοποιῶ ταβά ἀπό μαντέμι) ρίχνουμε τό νερό ἀπό τό ποτήρι καί σέ χαμηλή θερμοκρασία βάζουμε τό κρεμμύδι νά μαραθεῖ γιά 5 λεπτά. Ταυτόχρονα ρίχνουμε τό ἁλάτι, τό πιπέρι, τό κάρυ καί τή ζάχαρη καί ἀνακατεύουμε τακτικά. Μόλις περάσουν τά 5 λεπτά, δυναμώνουμε τή θερμοκρασία καί ρίχνουμε τίς μπάμιες ἀνακατεύοντας γιά 3 λεπτά, ὥστε νά ἀναμιχθοῦν καλά μέ τά ὑπόλοιπα ὑλικά.
Στή συνέχεια προσθέτουμε τό μπαλσάμικο καί ἀνακατεύουμε γιά ἕνα λεπτό. Προσθέτουμε τή ντομάτα καί τό νερό καί, ἀφοῦ πάρει βράση, χαμηλώνουμε τή θερμοκρασία, σταυρώνουμε τό φαγητό καί μισοσκεπάζουμε τόν ταβά. Στά πρῶτα εἴκοσι λεπτά προσθέτουμε τόν ψιλοκομμένο μίσκο τοῦ μαϊντανοῦ καί ἀνακατεύουμε.
Στόν ὑπόλοιπο χρόνο δέν ἀνακατεύουμε ξανά. Ἄν χρειαστεῖ κουνᾶμε τόν ταβά προσεκτικά. Ἀνάλογα μέ τίς μπάμιες (κατεψυγμένες ἤ φρέσκες), θά χρειαστoῦν ἀκόμα 20 λεπτά ἕως 40. Στό τέλος δέν πρέπει νά μείνει νερό ἀλλά μόνο οἱ μπάμιες μελωμένες, μαλακές καί νόστιμες. Ἄν χρειαστεῖ ἐπιπλέον νερό τό ρίχνουμε μέ φειδώ, μισό ποτήρι τή φορά, ζεστό. Δέ θέλουμε νά κάνουμε σούπα. Πασπαλίζουμε μέ τά φύλλα μαϊντανοῦ καί τά βυθίζουμε προσεκτικά μέ τήν κουτάλα. Ἀφήνουμε ἐκτός ἑστίας ἕνα τέταρτο νά χαλαρώσει τό φαγητό καί σερβίρουμε πρός τιμήν τῆς Κυρίας Θεοτόκου.