Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018

Όταν η μουσική βιομηχανία βλασφημεί και η Διοικούσα Εκκλησία σωπαίνει...

katanixis.gr: Ακροβατώντας στη λεπτή διαχωριστική γραμμή της κριτικής που τελικά ίσως και να αποβαίνει διαφήμιση, σχολιάζουμε το δημοσίευμα που ακολουθεί απευθυνόμενοι σε κάθε άνθρωπο που γίνεται δέκτης τέτοιων ψυχόλεθρων δημοσιεύσεων.
Η πίστη του ανθρώπου είναι προσωπική υπόθεση. Όταν όμως καταλήγει να πιστεύει ειλικρινά και εγκάρδια, τότε οφείλει να σεβαστεί τα δόγματα δηλαδή τις γραφές και την παράδοση της πίστεως.
Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί βλέπουμε κατά καιρούς μάντισσες, χαρτορίχτρες, μάγους και λογής λογής τσαρλατάνους, στο όνομα του Ιησού ή και της Παναγίας, να επιδίδονται σε διάφορα τελετουργικά και καινοφανή για την Ιερή μας Παράδοση τερτίπια, που δεν έχουν καμία σχέση με την Ορθοδοξία.
Εσχάτως κινήματα και μόδες, όπως η γιόγκα και οι συμπροσευχές με ειδωλολάτρες και αιρετικούς, προκαλούν μια επιπλέον δραματική σύγχυση στον πιστό λαό του Θεού, που εισάγεται σε μια χαλαρή αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στην πίστη.
Από κοντά και νομοθετήματα όπως ο αντιρατσιστικός νόμος και η ρητορική που απαγορεύει την αντίδραση σε φαινόμενα ασέβειας και βλασφημίας των Ιερών και των Οσίων μας, αποτελούν τη δαμόκλειο σπάθη της Νέας Εποχής και της πανθρησκείας, φροντίζουν υπό την απειλή χαρακτηρισμών όπως ρατσιστής, ακραίος, φανατικός, φονταμενταλιστής και φασίστας, να αποτρέπουν κάθε σκέψη αντίδρασης από φιλήσυχους και "απαίδευτους" σε δυναμικότερους αγώνες πιστούς.
Η ευθύνη για όλην αυτή την κατάσταση βαραίνει την διοικούσα Εκκλησία η οποία αντιπατερικώς και αντορθοδόξως προάγει την παναίρεση του Οικουμενισμού στον πιστό λαό.
Φαινόμενα όπως αυτό που περιγράφεται στο δημοσίευμα, με ακραία υβριστική και βλάσφημη συμπεριφορά απέναντι στα Άγια της πίστης μας, σε μια παρέλαση αλλόκοτων και μπερδεμένων ψυχών επί σκηνής, επιχειρούν να εκμοντερνίσουν την πίστη, να την ανανεώσουν και να την κάνουν περισσότερο ταιριαστή στο πνεύμα της εποχής.
Μόνο που το πνεύμα αυτό είναι δαιμονικό.
Το ερώτημα ήταν είναι και θα είναι ένα: με τον Χριστό ή με τον διάβολο;
Καλή μετάνοια
Καλή φώτιση
Batushka: Γνωρίστε τους Πολωνούς Ghost του black metal
Στο πλαίσιο των 2 «Λειτουργιών”, που θα πραγματοποιήσουν οι Batushka στη χώρα μας, αναλύουμε την σύστασή τους.
Δυο λόγια για τους Batushka
Το όνομά τους Батюшка σημαίνει στα κυριλλικά «πάτερ”, με την έννοια του ιερέα. Το ντεμπούτο album τους με τίτλο Litourgiya, κυκλοφόρησε το 2015. Κάθε τραγούδι που εμπεριέχεται στον δίσκο έχει το πρόθεμα Yekteníya, που σημαίνει Λιτανεία.
Τα ονόματα των μελών παραμένουν ένα μυστήριο προς το παρόν. Τρία από αυτά να χαρακτηρίζονται ως Варфоломей (Βαρθολομαίος), Мартин (Μάρτιν) και Христофоръ (Χριστόφορος) στα credits του δίσκου.
Φήμες λένε πως πρόκειται για ιδρυτικά μέλη γνωστών Πολωνικών συγκροτημάτων, όπως των Mgła, Lux Occulta, ή πιθανόν για τον Adam Nergal Darski των Behemoth. Ποσώς έχει σημασία αυτό.
Εν αρχή, εγένετο η μουσική…
Μπορεί να μην τους αρμόζουν ακριβώς οι ίδιες ταμπέλες, αλλά έχουν και οι δύο ένα γνήσιο στυλ που τους κάνει ξεχωριστούς. Οι Batushka μπορεί να θεωρηθούν από πολλούς μια black metal μπάντα, αλλά με ένα πρώτο άκουσμα στον δίσκο τους διαπιστώνει κανείς πως πρόκειται για κάτι παραπάνω.
Κατά την ακρόαση του Litourgiya θα βιώσει κανείς μια ποικιλία μελωδιών σε σημείο να μπορούν να χαρακτηριστούν ορισμένα σημεία ακόμα και progressive. Αυτό επιβεβαιώνεται με αλλαγές στην ενέργεια που εκπέμπει ο δίσκος, μέσα από ατμοσφαιρικές παύσεις και από το γεγονός πως τα φωνητικά δεν αποτελούνται αποκλειστικά από shrieks (κραυγές). Η ύπαρξη αυτών λειτουργεί κατά κύριο λόγο συνοδευτικά στους γρηγοριανούς ψαλμούς. Το στοιχείο αυτό που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος και συχνά παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Οι ψαλμοί αυτοί βάζουν τον ακροατή άμεσα στο δυσοίωνο κλίμα που κυριαρχούν τα βαριά riffs από τις κιθάρες και τα blast beats του drummer. Αυτός ο συνδυασμός έρχεται να ενισχυθεί και από άλλα ambient στοιχεία, όπως π.χ. ήχους από θυμιατήρι, δημιουργώντας έτσι έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα καθ’όλη την διάρκεια του άλμπουμ. Εννοείται πως όλα τα τραγούδια συνδέονται αρμονικά μεταξύ τους, καθιστώντας την ακρόαση του δίσκου σαν ολότητα απαραίτητη.
Όλα τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με την μουσική των Ghost, στην οποία κυριαρχούν τα pop rock και doom στοιχεία με ορισμένα heavy σημεία. Κάτι που είναι περιέργως οξύμωρο με το στιχουργικό τους περιεχόμενο, το οποίο κάνει συχνά αναφορές τον ερχομό του Σατανά, σύμφωνα με τη Βίβλο και προκαλεί ένα κράμα συναισθημάτων στον ακροατή.
… μετά η Πίστη …
Θεματολογικά, και οι δύο μπάντες έχουν στο επίκεντρο της ύπαρξής τους την έννοια της θρησκείας. Αυτό περιλαμβάνει στίχους, καλλιτεχνική επιμέλεια εξωφύλλου και σκηνική παρουσία. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ανάλογους φορείς σε σημείο να απειλούνται οι ζωές των μελών τους.
Οι Batushka έχουν έρθει αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις σε χώρες όπως η Ρωσία και η Λευκορωσία. Παρόλο που είχαν το «πράσινο φως” από την πολιτεία, αναγκάστηκαν να ακυρώσουν συναυλίες τους. Ενδεχομένως αυτός να είναι ένας από τους λόγους που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι.
Οι Ghost, έχουν δηλώσει σε συνέντευξή τους στο παρελθόν πως: Το να διαχωρίσουμε τις ταυτότητές μας από το συγκρότημα, επιτρέπει στο κοινό να αφοσιωθεί στην τέχνη μας και όχι στις προσωπικές ζωές και απόψεις μας. Ενδέχεται να είναι παρόμοια η πρόθεση και των Πολωνών.
Όσον αφορά τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, οι Batushka φαίνεται να μην ακολουθούν τα στερεότυπα της black metal. Αυτά θέλουν τα συγκροτήματα να ασπάζονται αντιχριστιανικές, σατανικές και αθεϊσμικές απόψεις, οι οποίες αποτυπώνονται έντονα σε ανάλογα artwork και λογότυπα. Το στιχουργικό περιεχόμενο εμπλουτίζεται με θεματολογία περί κατάθλιψης, θανάτου και λοιπών μακαβριοτήτων……
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ