Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2018

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία την ώρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, στις 19:00 στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου και οι Επιτροπές Αγώνα για την Μακεδονία, φιλοδοξούν με το σημερινό συλλαλητήριο στην παραλία της Θεσσαλονίκης, να στείλουν στην κυβέρνηση ένα νέο ηχηρό μήνυμα κατά της «Συμφωνίας των Πρεσπών» με την οποία οι Σκοπιανοί αναγνωρίζονται erga omnes ως «Μακεδόνες» - Χωρίς κεντρική εξέδρα και ομιλητές - Αλλά με μαζικό πλήθος και πάθος.
Η χθεσινή δημόσια αποκάλυψη του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ πως ο Έλληνας ομόλογος του Αλέξης Τσίπρας, του «εκμυστηρεύτηκε» πως η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων στηρίζει τη «Συμφωνία των Πρεσπών» έχει προκαλέσει οργή και αντιδράσεις στην Βόρεια Ελλάδα, αφού–όπως αποτυπώνονται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις- η άποψη του κόσμου είναι εντελώς διαφορετική από την «πλασματική» που επιχειρεί να παρουσιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 19:00 το απόγευμα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με πορεία διαμαρτυρίας στη συνέχεια προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου ο πρωθυπουργός κ.Αλέξης Τσίπρας θα εγκαινιάζει την 83η ΔΕΘ. Ωστόσο θεωρείται δεδομένο, πως οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θ’ αποτρέψουν κάθε σκέψη διοργανωτών και διαδηλωτών να προσεγγίσουν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και να επισκιάσουν το κυβερνητικό αφήγημα για την μετά… μνημονιακή Ελλάδα.
Για σήμερα Σάββατο, εκτός από την πορεία για τη Μακεδονία έχουν επίσης προγραμματιστεί οι εξής διαδηλώσεις:
- Στο Άγαλμα του Βενιζέλου θα αρχίσει στις 18:00 η κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ).
- Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση επίσης στις 18:00 στην Πλατεία Αριστοτέλους.
- Στις 17:00 στην πλατεία Καμάρας, η συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών
Όσον αφορά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, η πρόσβαση στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου –μετά τις 14:00 το μεσημέρι, θα είναι εφικτή μόνο από τη δυτική είσοδο της πόλης (λιμάνι), ενώ συνιστάται ν’ αποφευχθεί η πρόσβαση από την Εγνατία Οδό προκειμένου να μην υπάρξουν διενέξεις με άλλες ομάδας (ΠΑΜΕ, ΑΔΕΣΥ, ΓΣΕΕ) που την ίδια ώρα θα πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης.
«Σήμερα «πλημμυρίζουμε» τη Θεσσαλονίκη και απαγορεύουμε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον Πάνο Καμμένο και όλη την ενδοτική κυβέρνησή τους -που τεμαχίζει την Ελλάδα και την Μακεδονία- να προσβάλλουν με την παρουσία τους τη Μακεδονία.
Σήμερα οι Έλληνες θα δείξουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλας Κοτζιάς, ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος, το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου και όσοι πολιτικοί στηρίζουν τη «Συμφωνία των Πρεσπών» είναι ανεπιθύμητοι στη Θεσσαλονίκη και στην Μακεδονία, καθώς με αυτήν ολοκλήρωσαν το ιστορικό έγκλημα που οδηγεί στο διαμελισμό της χώρας και είναι εναντίον του λαού μας» λέει η συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη, δηλώνοντας αισιοδοξία για μαζική προσέλευση του κόσμου.
Την Παρασκευή οι διοργανωτές κατήγγειλαν κυβερνητικές μεθοδεύσεις, προκειμένου να εμποδιστούν οι διαδηλωτές να φτάσουν γρήγορα και με ασφάλεια στο χώρο της συγκέντρωσης –άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης- ενώ επεσήμαναν τον κίνδυνο να «μπλεχτεί» το συλλαλητήριο, με κινητοποιήσεις πολιτικών και κοινωνικών φορέων που έχουν ανακοινωθεί την ίδια ώρα στο κέντρο της πόλης.
Στη Βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες μέρες η κινητοποίηση είναι ιδιαίτερη αυξημένη, προκειμένου να υπάρξει μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο κατά της «Συμφωνίας των Πρεσπών».
Τις τελευταίες μέρες ωστόσο, αίσθηση προκαλούν τα δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, που μεθοδικά επιχειρούν να δυσφημήσουν την κινητοποίηση και τους διοργανωτές του σημερινού συλλαλητηρίου, «βαφτίζοντάς» τους «εθνικιστές», «ακροδεξιούς» κ.α που «σχεδιάζουν έκτροπα» με στόχο να υπονομεύσουν την παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Το ίδιο «προβοκατόρικο» σκηνικό, είχε στηθεί από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και πριν τα μεγάλα συλλαλητήρια του περασμένου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, και των δεκάδων μικρότερων σε όλη τη χώρα που ακολούθησαν.