Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2018

Μια πόλη σε απόγνωση

“Ο πρωθυπουργός ήρθε σήμερα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σαν τον κλέφτη”, Αλέξης Τσίπρας, 9/9/2012
Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη μέθοδο της καταστολής και της τρομοκρατίας για να κάμψει το λαϊκό κίνημα και την αντίσταση ενάντια στην μνημονιακή πολιτική της λιτότητας”. Ανακοίνωση Σύριζα, ΔΕΘ, 8/9/2013.
Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2018. Κοιτάζω αυτή την εικόνα. Είναι μια εικόνα που δεν έχω ξαναδεί. Οι κλούβες των ΜΑΤ έχουν ανέβει στο πλακόστρωτο της νέας Παραλίας. Της ανακαινισμένης νέας παραλίας. Κοντεύουν να πέσουν κυριολεκτικά στη θάλασσα. Λειτουργούν σαν ένα τείχος που αποκόπτει στην κυριολεξία το κέντρο της πόλης, τον ομφαλό της, από τον υπόλοιπο αστικό ιστό. Η εικόνα σοκάρει από μόνη της. Όμως δεν τελειώνει εκεί το έργο.

Το τείχος συνεχίζεται κατά μήκος όλου του ιστορικού κέντρου. Μια μοντέρνα απομίμηση των βυζαντινών τειχών της πόλης. Που όμως κανείς δεν γνωρίζει από ποιούς μας φυλάνε πια; Και ποιος έδωσε την εντολή να χτιστούν; Οι ίδιοι άνθρωποι που λόγω ιδεολογίας δεκαετίες ολόκληρες πολέμησαν και πολύ δίκαια την καταστολή. Τη χρήση αστυνομικής βίας. Την αυθαιρεσία των οργάνων κατά την άσκηση εξουσίας. Μια ιδεολογική στάση που ήταν σημαία τους. Τιμή και καμάρι τους. Και κουρελιάστηκε σε μια νύχτα.
Η χθεσινή νύχτα είναι ντροπή για την Θεσσαλονίκη. Ντροπή είναι να βλέπεις έναν οπισθοδρομικό μητροπολίτη να αγιάζει μια καθαρά εμπορική έκθεση, έναν αριστερό πρωθυπουργό να δίνει εντολή να πνιγεί μια πόλη στα δακρυγόνα, ένα οργισμένο ανεγκέφαλο όχλο να σώζει την πατρίδα από ποιος ξέρει ποιες απειλές πετώντας καφέδες στα αυτοκίνητα με Σκοπιανές πινακίδες, να κάνει θερινό αυτοκίνητο Τούρκων τουριστών που ήρθαν να αφήσουν το ωραίο τους συνάλλαγμα στην πόλη μας που λατρεύουν ως τουριστικό προορισμό. Ντροπή είναι όλες οι αρχές της πόλης να ανέχονται να μετατρέπεται κάθε Σεπτέμβριο μια πόλη σε πεδίο μάχης, ντροπή είναι κουκουλοφόροι-μπαχαλάκηδες να κάνουν λαμπόγιαλο τις παραλιακές καφετέριες για να εκτονωθούν, ντροπή είναι γιαγιάδες με παιδιά να τρέχουν πανικόβλητες στη νέα παραλία για να σωθούν από τους μεν και τους δε, ντροπή είναι να αρρωστήσει κάποιος και να μην μπορεί να φτάσει ποτέ το ασθενοφόρο να τον πάρει γιατί όλη η πόλη είναι ένα φρούριο, ντροπή είναι ακροδεξιοί να κάνουν κουμάντο σε διοργανώσεις, ντροπή είναι επώνυμοι αριστεροί να σιωπούν στα social media για τον κρατικό αυταρχισμό που παλιά καταδίκαζαν με κάθε ευκαιρία.  
Της Θεσσαλονίκης δεν της αξίζει αυτό το χάλι. Και αν εμείς δεν απαιτήσουμε σαν πόλη να μην ξανασυμβεί ποτέ θα το λουζόμαστε για πάντα.