Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018

Μόσχα για μη θεώρηση διαβατηρίων: «Δεν το περιμέναμε αυτό από την Ελλάδα»

Σκάνδαλο χαρακτηρίζει η ρωσική Εκκλησία, την συμπεριφορά των ελληνικών αρχών για την μη θεώρηση της βίζας του Μητροπολίτη Αγίας Πετρουπόλεως και Λαδόγκας Βαρσανoφίου.
Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ο γραμματέας των Διορθοδόξων Υποθέσεων στο Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Ιγκόρ Γιακίμτσουκ, «Η κατάσταση με τον Μητροπολίτη Βαρσανούφιο ξεπέρασε το πλαίσιο της ευπρέπειας και συζητείται ευρέως ακόμη και στην Ελλάδα. Εάν ένας ιεράρχης τέτοιου βαθμού δεν μπορεί να εισέλθει στην Ελλάδα, ενώ είναι σε θέση να εισέλθει σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος, τότε είναι σκάνδαλο».
Σύμφωνα με το ίδιο ρωσικό μέσο, ο Μητροπολίτης Αγίας Πετρουπόλεως και Λαδόγκας κ. Βαρσανούφιος κατήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν του ανανέωσαν τη βίζα του για την Ελλάδα κι ενώ ήθελε να κάνει προσκύνημα στο Άγιο Όρος.
Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων γεγονότων που συνέβησαν μέσα στον Αύγουστο, όπου πολλοί Ρώσοι ιερείς ήρθαν αντιμέτωποι με την απροθυμία των ελληνικών αρχών να εκδόσουν μακροπρόθεσμες βίζες σε ρώσους κληρικούς.
«Κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει από μια ορθόδοξη χώρα, όπως είναι η Ελλάδα με το σύνταγμά της, να μεταχειρίζεται έναν κληρικό με αυτό τον τρόπο», δήλωσε ο αξιωματούχος της ρωσικής Εκκλησίας.