Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018

Διάψευση! Το Βατικανό δεν στηρίζει την ουκρανική αυτοκεφαλία

Του Μανώλη Κείου
Ό,τι μπορεί κάνει το Κίεβο στην μάχη της προπαγάνδας για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στο θέμα της αυτοκεφαλίας. Κι όσο κι αν ο κ. Βαρθολομαίος αλλά και χθες ο Έξαρχός του μιλούν για τελειωμένη υπόθεση τα γεγονότα τους διαψεύδουν και απομονώνονται ολοένα και περισσότερο, αφού η Μόσχα έχει εξασφαλίσει την στήριξη πάνω από δέκα Τοπικών Εκκλησιών.
Χθες λοιπόν το Κίεβο επιχείρησε να παρουσιάσει μια στρεβλή εικόνα σύμφωνα με την οποία το Βατικανό στηρίζει το αίτημα των Ουκρανών για αυτοκεφαλία.
Μια επιπόλαιη προσπάθεια καθαρά για λόγους εντυπώσεων. Στο Κίεβο, αναφέρθηκε συγκεκριμένα ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πάβελ Κλίμκιν συναντήθηκε με τον Γραμματέα για τις Διακρατικές Σχέσεις του Βατικανού Ρίτσαρντ Γκάλαγκερ. Μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώθηκε ότι η Αγία Έδρα «σέβεται την απόφαση του ουκρανικού λαού να δημιουργήσει μια ενιαία τοπική εκκλησία».
Η είδηση ανακυκλώθηκε γρήγορα με αποτέλεσμα η πρεσβεία της Αγίας Έδρας στην Ουκρανία να αναγκαστεί να την αντικρούσει.
«Η Αποστολική Nουντσερία στην Ουκρανία επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη θέση που επανειλημμένα έχει εκφράσει η Αγία Έδρα, για την οποία το ζήτημα της δημιουργίας μιας ενιαίας τοπικής Ορθόδοξης εκκλησίας αποτελεί εσωτερικό θέμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, για το οποίο η Αγία Έδρα δεν έδωσε και δεν προτίθεται να παρέχει οποιαδήποτε εκτίμηση».
Βέβαια η αλήθεια είναι πως πριν η κατάσταση εκτραπεί στη σημερινή άνευ προηγουμένου κρίση το Βατικανό είχε και αυτό στηρίξει την νομιμότητα.
Τέλη Μαϊου ο Πάπας κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Μόσχας υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Βολοκολαμσκ Ιλαρίωνα δήλωσε “Το Βατικανό υποστηρίζει σθεναρά την ενότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”
«Με την παρουσία σας και ιδιαίτερα μπροστά σας, αγαπητέ αδελφέ μου, θα ήθελα να τονίσω και πάλι ότι η Καθολική Εκκλησία δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ μια προσέγγιση που προκαλεί διαχωρισμούς. Μόνο ένα Πατριαρχείο υπάρχει στη Ρωσία, το δικό σας και δεν θα έχουμε άλλο», ανέφερε ο Πάπας σήμερα προς τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα στέλνοντας μήνυμα πως “Πατριαρχείο Κιέβου” δεν υφίσταται για εκείνον και στηρίζοντας παράλληλα τις ρωσικές θέσεις παρά τις ραδιουργίες του Φαναρίου!
Ο Πάπας είπε επίσης ότι θεωρεί την Ουνία ως μια απαράδεκτη μέθοδος για την επίτευξη ενότητας εκκλησιών στις σχέσεις ορθόδοξων και καθολικών χριστιανών και πιστεύει ότι ο αδελφικός διάλογος είναι ο μόνος δυνατός τρόπος για την επίτευξη μεγαλύτερης ενότητας.
«Οι Καθολικές Εκκλησίες δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μεταξύ άλλων και για πολιτικούς λόγους. Αυτή είναι η θέση της Αγίας Έδρας σήμερα, εκείνοι που δρουν διαφορετικά δεν υπακούουν στην Αγία Έδρα»δήλωσε ο Πάπας.