Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018

Οι ΗΠΑ στηρίζουν το αυτοκέφαλο της Ορθ. Εκκλησίας στην Ουκρανία και σέβονται τον Οικ. Πατριάρχη

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υποστηρίζουν την χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (υπουργείου Εξωτερικών) των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.
Όπως τονίζει η εκπρόσωπος, «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την θρησκευτική ελευθερία, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας μελών – ομάδων να διοικούν την θρησκεία τους σύμφωνα με τα πιστεύω τους και να ασκούν την πίστη τους ελεύθερα χωρίς κυβερνητική παρέμβαση», προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «σέβονται την ικανότητα των Ουκρανών Ορθοδόξων θρησκευτικών ηγετών και των ακολούθων τους να επιδιώξουν αυτοκεφαλία σύμφωνα με τα πιστεύω τους».
Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ «σέβονται τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως φωνή της θρησκευτικής ανοχής και του διαθρησκειακού διαλόγου».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν ακλόνητη την υποστήριξη τους στην Ουκρανία και την εδαφική της ακεραιότητα ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας στην ανατολική Ουκρανία και της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας» – υπογραμμίζεται σε άλλο σημείο η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σημειώνεται μάλιστα η υποστήριξη στην Ουκρανία «καθώς καταγράφει την δική της πορεία και λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις».