Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018

Ιστολόγιο "ΘΑΥΜΑΤΑ και "ΣΗΜΑΔΙΑ" 1": "Τα Λάθη στην Ορθόδοξη Πίστη μας" - π.Νικόλαος Μανώλης

Πρωί Τετάρτης
... Έχω ξαναγράψει, πως δεν φοράω παροπίδες.
Όλα τ' "ακούω" κι αναλόγως την αγραμματοσύνη μου, καταλαβαίνω, μαθαίνω, νιώθω, κ.λ.π.
Σήμερα προέκυψε ν' ακούσω την ομιλία του π. Νικόλα Μανώλη.
Έπαθα...
Δεν την τελείωσα, ακόμα!
...Παπά Νικόλα μου, τελικά, μάλλον για όλους εμάς, που νομίζουμε ότι είμαστε Χριστιανοί, έχει κλείσει προ πολλού ο Παράδεισος!
...Αν είναι τελικά, αμαρτία, το ξεμάτιασμα με λαδάκι, έτσι όπως το έκαναν οι μαννάδες μας, το βρήκαμε και το τηρούμε, ακόμα, αν πολλά έθιμά μας ήταν και είναι παγανιστικά ή πως αλλιώς τα λέτε, και δεν το ξέρουμε, αν πρέπει να κατατάξω τα όσα Ανώτερα, νιώθω ότι μου έχουν συμβεί στην ζωή μου, σε "μπέρδεμα" του διαβόλου... αν πρέπει να διαβάσω ΟΛΑ τα Ιερά Βιβλία που διαβάσατε εσείς, για να καταλάβω και να γίνω πιο "σωστή" Χριστιανή, ε, τότε, δικαίως φτάσαμε ως εδώ, δεν φταίνε μόνο οι παπάδες και οι δασκάλοι που δεν μας διόρθωσαν πριν χρόνια, δεν φταίμε μόνο εμείς - τα πρόβατα - ο λαός, δεν ξέρω τελικά, ποια είναι η σωστή "θεραπεία"!
...Νιώθω πιο αμαρτωλή, ακούγοντάς σας και πολύ απογοητευμένη που τα Θρησκευτικά μας "εν Ελλάδι", είναι τόσο "μπερδεμένα" που πραγματικά "μετανιώνω" που τα τελευταία χρόνια, "ψάχτηκα", να μάθω περισσότερα, σε ότι αφορά την Πίστη μου, υπάρχει μεγάλη απόσταση, στο όπως την φανταζόμουνα εγώ, κι στο "έτσι" όπως, τελικά, είναι.
"Κάνε το Καλό", έλεγε η αγράμματη μάννα μου, δεν είχαμε να φάμε, έβραζε τα κόκαλα που είχε για τα σκυλιά ο χασάπης και τα έκανε λίπος (αυτό ήταν το λάδι μας), μα όταν έφτανε στα χέρια της αληθινό λάδι, έτρεχε στα 'ξωκλήσια του χωριού, κι άναβε όλα τα καντηλάκια...
Η συμπεριφορά της με δίδαξε, μ' έμαθε να προσεύχομαι και να κοιτώ ψηλά, και στα μάτια τις εικόνες..., να μην τις βλέπω σαν εικόνες, αλλά σαν Θεό που όλα τα "βλέπει", όλα τα συγχωρεί, κι αν είμαστε Καλοί άνθρωποι, όλα τα συγχωρεί, μας ακούει και μας βοηθάει, σε κάθε δύσκολη στιγμή μας, αλλά δεν πρέπει να τον ξεχνάμε και στις εύκολες… πάντα να Τον Τιμούμε και να Τον δοξάζουμε.
...Με ξεμάτιαζε, συνάμα, όπως κάνω κι εγώ στα παιδιά μου και πολλές μαμάδες και γιαγιάδες, το κάνουν, ακόμα και σήμερα.
...Και "σκόρδα", λέμε, θες από συνήθεια, θες, γιατί την βασκανία την παραδέχεται ακόμα και η Εκκλησία μας.
...Αν αυτό δίνει δύναμη στον διάολο (που μέχρι πριν κάποια χρόνια, ούτε καν ασχολούμασταν μ' αυτόν και τώρα πρωταγωνιστεί στις ζωές μας, επειδή εσείς οι Ιερείς, δεν μας ενημερώσατε εγκαίρως), αν τελικά, χρειαζόμαστε έναν "Σωστό" Ιερέα επί 24ωρου βάσεως στην ζωή μας, αν όντως, πήραμε στη ζωή μας, τόσο δρόμο λάθος, ε, τότε, είμαστε άξιοι της Αυστηρότατης Κρίσεως του Χριστού μας και της Ευσπλαχνίας του..
...Έτσι όπως τα λέτε, προφανώς, είμαστε όλοι δαιμονισμένοι και δεν το έχουμε καταλάβει, ακόμα!
Ο Αληθινός Θεός, που για μένα παραμένει ο Τριαδικός, ας μας Συγχωρήσει για τα "λάθη" μας από άγνοια, κι ας μας βοηθήσει!
ΔΕ βλέπω άλλη λύση, ειδικά αυτή την εποχή που οι ίδιοι οι Ιερείς μας, είναι τόσο μπερδεμένοι... σε λόγια και σε έργα τους.
Φατσούλα λυπημένη (βάση Φεις... που κι αυτό δεν είναι ΚΑΛΟ)...
...Παπά Νικόλα μου, βρίσκω λάθος τον τίτλο της ομιλίας σας. Την αδικεί.
"Πως δαιμονιζόμαστε και εξορκισμός", μας πάει σε ακραίες συμπεριφορές, ποιος να φανταστεί ότι μας πιάνει όλους! κι εσείς αναφέρεστε σε τόσο απλά θέματα, που εύκολα μπορεί να διορθώσει ο κάθε Χριστιανός!
Έτυχε και την άκουσα αυτή την ομιλία. Η ροή της ομιλίας με κράτησε και σε κάποια λάθη που κάνω από άγνοια.
Νιώθω ότι την αδικείτε, ενώ αξίζει περισσότερης προβολής.
"Τα Λάθη στην Ορθόδοξη Πίστη μας", έπρεπε να λέγεται.
Υπευθύνους, δεν ψάχνω.
Να κρυφτώ μόνο, που; Δεν ξέρω!
Παρηγοριέμαι μόνο, πως Εκείνος, Εκεί ΨΗΛΑ, Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ, με "καταλαβαίνει", καλύτερα.
Παρηγοριέμαι πως ΕΚΕΙΝΟΣ, "ζυγίζει" τις "αμαρτίες" μας, πολύ αλλιώς.
ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ, ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, νομίζω!
Λυπάμαι που είμαστε μακριά. Θα μπορούσα να σας κάνω "ερωτήσεις", κάθε μέρα, με τις ώρες!
Να εξομολογούμαι, για μήνες, ακόμα και για την μέρα που δεν χαμογέλασα και δεν ευχαρίστησα τον Θεό, που ξημέρωσε, πάλι, η ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΗ ΤΟΥ, μια καινούργια μέρα!
...Για την παραμικρή λεπτομέρεια σκέψης, είμαστε αμαρτωλοί.
Τυχεροί εσείς οι άντρες, που έχετε εύκολη επαφή με γέροντες, σοφούς και Πνευματικούς ανθρώπους, γύρω σας.
...Καριδότσουφλα στην θάλασσα, εμείς οι γυναίκες, που έχουμε περισσότερες οικογενειακές υποχρεώσεις και μερικές... "εμπόδια" να "χορτάσουμε" περισσότερο την Πίστη μας... γιατί το να Πιστεύεις σήμερα, σημαίνει λέει, πως είσαι οπισθοδρομικός, καθυστερημένος ή κολλημένος...
Ένα κατάλαβα μεγαλώνοντας, πως η Πίστη δεν διδάσκεται. Σου "φανερώνεται", σε "οδηγεί", δεν είναι θέμα επιλογής , ούτε ταμπέλας.
Είναι ελεύθερο δικαίωμα του καθενός μας, δεν επιβάλλεται, δεν αναμεταδίδεται, αν δεν "δεις" και δεν νιώσεις ο ίδιος πόσο "Ζωντανή" είναι η Θρησκεία μας.
Όλα ακούγονται στους άλλους, σαν παραμύθια...
...Να συντομεύω, μ' αρέσει η απλότητά σας, ο κατανοητός τρόπος που τα λέτε και δεν ξέρω πράγματι, ακόμα, αν είναι σωστό ή λάθος, που το ίντερνετ με "έφερε" κοντά στον Θείο Λόγο σας.
Χρόνια τώρα, έχω ακούσει πολλούς.
...Η αλήθεια είναι όμως, πως η αναμετάδοση του Θείου Λόγου σας, μου δυσκόλεψε την ζωή, ειδικά στα ιντερνετικά μου...
Εύχομαι και Ελπίζω, πως θα έρθει η στιγμή, που εμείς οι Χριστιανοί, θα καταλάβουμε τι μας μπερδεύει…
π.Νικόλαος Μανώλης, Πώς δαιμονίζεται ο άνθρωπος; - Εξορκισμός [ΒΙΝΤΕΟ 2018]
***
Πρωί Πέμπτης
Υγ. Αφού άκουσα όλη την ομιλία, κι εκεί με τα όνειρα, έχω κάποιες ενστάσεις.
Δεν μπορείτε να είστε απόλυτοι και να αποκλείετε "Σημάδια" του Καλού να "εμφανίζονται" στον ύπνο ή στο ξύπνιο, ακόμα κι ενός απλού ανθρώπου.
...Δε θα μιλήσω για μένα, αλλά τόσοι άνθρωποι, είδαν Αγίους στον ύπνο τους, που ούτε καν τους ήξεραν, κ.λ.π.
Υγ. Προβληματίστηκα πολύ, για το αν θα δημοσιεύσω αυτή την ανάρτηση.
Θα φανεί, αν την δείτε...
Ακόμα, δεν ξέρω.