Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018

Σκόπια: Βρήκε τους «80» ο Ζάεφ - Αλλάζει το συνταγματικό όνομα

Η διαδικασία ξεκίνησε, έπειτα από περίπου επτά ώρες, στις 23.20 - Είχαν προηγηθεί καταγγελίες για προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε απόψε την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας ανοίγει ο δρόμος για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Συνολικά, 80 από τους 117 βουλευτές της Ολομέλειας ψήφισαν υπέρ, 8 δηλαδή βουλευτές της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της πρότασης Ζάεφ.
Η διαδικασία ξεκίνησε στις 23.20, έπειτα από ένα θρίλερ επτά ωρών, ενώ είχαν προηγηθεί καταγγελίες για προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, ασφυκτικές πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως από τις ΗΠΑ προς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO και παρασκηνιακές προσπάθειες από τον Ζόραν Ζάεφ για να εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών στην πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που πρέπει να γίνουν, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.