Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2018

Aνήρ δειλός και κόρακες

katanixis.gr: Όταν φτάνουν μέσω email στην Κατάνυξη απορίες αναγνωστών και φίλων μας, εμείς το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα αναδείξουμε, διατυπώνοντας με θάρρος την γνώμη μας. Λάβαμε λοιπόν το ακόλουθο σχόλιο:
Θέλω να σας ερωτήσω εάν γνωρίζετε ο Οικουμενικός Πατριάρχης επέστρεψε πάλι σε αυτά που ορίζουν οι οικουμενικές σύνοδοι και αποκήρυξε τους αιρετικούς και την ψευτοσύνοδο της Κρήτης, το λέω αυτό, επειδή βλέπω σε αυτό το δημοσίευμα τον Γέροντα Νεκτάριο να τον επικροτεί και να αναφέρει ότι:
<< Επιπλέον ευλογηθήκαμε, πέρα από τα προσκυνήματα, να επισκεφθούμε στο Φανάρι το Πατριαρχείο και να υποβάλλουμε τα σέβη μας στον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον πατέρα και ηγέτη 300 περίπου εκατομμυρίων ορθοδόξων πιστών. Τον 269ο διάδοχο του Αποστόλου Ανδρέα, του ιερού Χρυσοστόμου, του αγίου Γρηγορίου και άλλων μαρτυρικών και επιφανών Πατριαρχών.
Τον τελευταίο καιρό μικρότητες, έριδες και εγωκεντρισμοί προσπαθούν να υποβιβάσουν το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο από «θρόνο», υπό πασών των Εκκλησιών τιμώμενο, σε «παραθρόνιο». Ωστόσο όμως το Οικουμενικό Πατριαρχείο λάμπει και θα συνεχίσει να έχει την αίγλη, ως το κέντρο της Ορθοδοξίας προς δόξαν του Τριαδικού Θεού μας.>>  "
Η απάντησή μας είναι πως φυσικά ΟΧΙ. Από εκεί και πέρα όταν η Ορθοδοξία βρίσκεται υπό διωγμόν και ο Κύριος μας καλεί να ομολογήσουμε την αλήθεια της πίστεως, ιδιαιτέρως σε καιρό παν-αιρέσεως, όπως η σημερινή που ο μασωνοκίνητος και Νεοεποχίτικος Οικουμενισμός, επιχειρείται να εισαχθεί βίαια δήθεν συνοδικώς στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ο καθένας με τη στάση του θα κρίνεται στη συνείδηση του πιστού λαού, αλλά κυρίως θα δώσει λόγο στο Θεό. Το προφανές είναι πως ο π.Νεκτάριος επέλεξε στρατόπεδο στη διαμάχη Κωνσταντινούπολης - Μόσχας, ενώ και οι δύο είναι υποστηρικτές του οικουμενιστικού πνεύματος, ήτοι με την αίρεση. Η πίστη δεν είναι πολιτική όπου κάνουν καριέρα οι γλύφτες και "επιβιώνουν" οι φελλοί και για να αποφύγουμε σκληρές εκφράσεις, θυμηθήκαμε έναν άκρως διδακτικό μύθο του Αισώπου.
Καλή Φώτιση Καλή Μετάνοια
Ὁ μῦθος περὶ τῶν σφόδρα δειλῶν.  
Ἀνὴρ δειλὸς ἐπὶ πόλεμον ἐξῄει. Φθεγξαμένων δὲ κοράκων, τὰ ὅπλα θεὶς ἡσύχαζεν, εἶτ' ἀναλαβὼν αὖθις ἐξῄει, καὶ φθεγγομένων πάλιν, ὑπέστη καὶ τέλος εἶπεν· " Ὑμεῖς κεκράξεσθε μὲν ὡς δύνασθε μέγιστον· ἐμοῦ δὲ οὐ γεύσεσθε."
Αἰσώπου Μῦθοι, el.wikisource.org