Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018

Ο Πατριάρχης Κύριλλος κάνει λόγο για εντολή καταστροφής της ενότητας της Ορθοδοξίας

Για προσπάθεια «καταστροφής» της μοναδικής Ορθόδοξης δύναμης στον κόσμο μίλησε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος με αφορμή τις τελευταίες διεργασίες στο ζήτημα της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής εκκλησίας.
Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, χαρακτήρισε τις ενέργειες που γίνονται προς την κατεύθυνση της «ουκρανικής αυτοκεφαλίας», μια εντολή με «παγκόσμιες διαστάσεις» και μία «προσπάθεια για καταστροφή της μοναδικής ισχυρής Ορθόδοξης δύναμης στον κόσμο».
«Η εντολή για καταστροφή της ενότητας της Εκκλησίας μας είναι μια εντολή που έχει παγκόσμιες διαστάσεις. Δεν είναι μόνο ένας αγώνας για τις δικαιοδοσίες- είναι μια προσπάθεια για την καταστροφή της μοναδικής ισχυρής Ορθόδοξης δύναμης στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Πατριάρχης Κύριλλος υπογράμμισε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν έχει δικαίωμα να συγκαλέσει Πανορθόδοξη Σύνοδο, καθώς οι κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν του παραχωρούν τέτοιο δικαίωμα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας — Πατριαρχείο Κιέβου, Φιλάρετος Ντενισένκο, δήλωσε ότι η ημερομηνία σύγκλησης νέου Οικουμενικού Συμβουλίου, κατά την οποία θα αναγγελθεί η αυτοκεφαλία θα εξαρτηθεί από τον Βαρθολομαίο.