Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018

Πιέζει για να πάει στο Άγιο Όρος ο Τσίπρας!

Τα πρόσωπα «κλειδιά» για την επίσκεψη στον Αθωνα και οι έντονες αντιδράσεις
Ασυνήθιστοι στα μάτια ορισμένων εργαζομένων στο Μέγαρο Μαξίμου φάνταζαν οι τρεις επισκέπτες που πέρασαν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής τη μεγάλη δίφυλλη πόρτα του εντυπωσιακού νεοκλασικού στην Ηρώδου Αττικού. Ρασοφόροι και ειδικά μοναχοί δεν είναι τυπικοί επισκέπτες του πρωθυπουργικού γραφείου, πόσο μάλλον επί ΣΥΡΙΖΑ.
Οι τρεις εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ο Νικόδημος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, ο ηγούμενος της Μονής Διονυσίου Πέτρος και ο αντιπρόσωπος της Μονής Αγίου Παύλου Νικόδημος, άκουσαν από τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιθυμεί να επισκεφθεί πριν από το τέλος του χρόνου τον Άθωνα. Ο ίδιος φέρεται ότι τους υπενθύμισε πως το ταξίδι εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο του 2017. Κακές γλώσσες τότε έλεγαν ότι μερικοί Αγιορείτες αντέδρασαν στο ταξίδι Τσίπρα, διότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού, όπως λένε αγιορείτικοι κύκλοι, επιχειρήθηκε να τους επιβληθεί από πολιτικούς κύκλους.
Βέβαια και τώρα κάτι αντίστοιχο ακούγεται. Πολλοί λένε ότι ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους Κωστής Δήμτσας, που διορίστηκε από το Μαξίμου, παρά την αντίθετη άποψη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διαβεβαίωσε, εν είδει «γραμματίου», τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ο παράγοντας που μπορεί να διασφαλίσει επιτυχώς την επίσκεψή του στον Άθωνα. Αυτός φέρεται ότι έπεισε (άλλοι λένε ότι πίεσε) τους Αγιορείτες να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.
Πολλοί Αγιορείτες είναι επιφυλακτικοί με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς θεωρούν ότι, όταν είχε επισκεφθεί το Άγιο Όρος το 2013, το έκανε για λόγους επικοινωνιακής τακτικής. Παρομοίως σήμερα δεν είναι λίγες οι φωνές στον Άθωνα που λένε ότι θέλει να πάει για το... photo opportunity.
Για συμβολικούς λόγους, ο πρωθυπουργός θέλει το ταξίδι να προηγηθεί της επίσκεψής του στη Μόσχα. Όλα όμως είναι ανοιχτά, καθώς ούτε ημερομηνία καθορίστηκε ούτε το ποιες μονές θα επισκεφθεί.
Βέβαια, στην εξίσωση του Αγίου Όρους υπάρχει ακόμη μία μεταβλητή με ονοματεπώνυμο: Είναι ο ΥΦΥΠΕΞ Μάρκος Μπόλαρης, πολιτικός με μακρά βιωματική και όχι ευκαιριακή σχέση με τον Άθωνα, άνθρωπος που εμπιστεύονται οι Αγιορείτες και αυτός ο οποίος μπορεί να φέρει σε πέρας την αποστολή οργάνωσης και σχεδιασμού της επίσκεψης Τσίπρα.