Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018

Ρωσική αγιορείτικη Μονή Παντελεήμονος: Μνημονεύουμε κανονικά τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Η Ρωσική Ορθόδοξη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, στο Άγιο Όρος δεν σχεδιάζει να διακόψει την ιεραποστολή της στη Μόσχα, δήλωσε στο πρακτορείο TASS τη Δευτέρα ο Ιεροδιάκονος Φιλόσοφος, αναπληρωτής ανώτερος αξιωματούχος του μοναστηριού.
Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις φήμες ότι η μονή του Αγίου Παντελεήμονα πρόκειται να διακόψει την ιεραποστολή της, ο Ιεροδιάκονος Φιλόσοφος είπε: «Δεν μπορώ να δω γιατί το μοναστήρι πρέπει να το κάνει αυτό, καλύτερα να μην βασιζόμαστε στις φήμες».
Όταν ρωτήθηκε εάν η Ιερά Κοινότητα (το κεντρικό διοικητικό όργανο του Αγίου Όρους αποτελούμενο από εκπροσώπους από όλα τα 20 μοναστήρια του) τελικά αποφάσισε να διακόψει τις σχέσεις της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, αφού η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είπε ότι η πλήρης κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη δεν ήταν πλέον δυνατή ο π. Φιλοσόφος απάντησε: «Εμείς στο μοναστήρι δεν έχουμε ακούσει τέτοιες δηλώσεις από τον Κοινότητα του Αγίου Όρους μέχρι σήμερα».
Τόνισε ότι η προσευχή για ολόκληρο τον κόσμο είναι πολύ σημαντική για τους μοναχούς. «Η πολιτική δεν είναι επιχείρηση των μοναχών», είπε. «Εμείς, οι μοναχοί του Άθωνα, θρηνούμε για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία επειδή ζουν εκεί οι αδελφοί μας, γνωρίζουμε πολλούς από αυτούς, καθώς συχνά επισκέπτονται τον Άθω και πάντα έχουμε στενούς αδελφικούς δεσμούς με την ουκρανική εκκλησία με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ονούφριο και είμαστε βαθιά λυπημένοι που υπάρχει τέτοιος χωρισμός μεταξύ των Ορθοδόξων στην Ουκρανία».
«Προσευχόμαστε κάθε μέρα για την επανένωση, αυτό είναι καθήκον μας», τόνισε. «Ο μοναχισμός είναι πέρα ​​από την πολιτική(…)αφήστε τους μοναχούς να προσεύχονται και αφήστε τους πολιτικούς κυβερνούν».
Όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση των μοναστηριών του Αγίου Όρους στην απόφαση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να αφαιρέσει το ανάθεμα από τους ηγέτες των δύο μη κανονικών εκκλησιών της Ουκρανίας, ο ιεροδιάκονος σημείωσε ότι η απόφαση της Κωνσταντινούπολης «είναι η αρμοδιότητα του συμβουλίου των αρχηγών τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και όχι του Αγίου Όρους».
Τα σημαντικότερα όμως ήρθαν αργότερα…
Ο ίδιος λοιπόν υπενθύμισε ότι το ρωσικό μοναστήρι βρίσκεται υπό την δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, όπως όλος ο Άθως. «Είμαστε τα σταυροπηγιακά μοναστήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτή είναι η κανονική του επικράτεια και επομένως όλα τα μοναστήρια του Άθωνα τον μνημονεύουν πάντα κατά τη λατρεία».
Σύμφωνα με τον μοναχό, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τιμάται επίσης στο Ρωσικό μοναστήρι«Φυσικά, είναι ο επικεφαλής μας επίσκοπος», δήλωσε ο αναπληρωτής ηγούμενος.
Σύμφωνα με τον ίδιο τέλος, σχεδόν κάθε μέρα, το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα υποδέχεται 100-150 άτομα και σε μερικές ημέρες φθάνει τα 300. «Δεν υπάρχουν περιορισμοί από την πλευρά μας τους αποδεχόμαστε όλους: αυτό είναι ο Άθως. Κανείς δεν απαγόρευσε τα μοναστήρια να δεχτούν προσκυνητές από τη Ρωσία – ούτε η Ιερά Κοινότα του Αγίου Όρους ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο», είπε.